Perszepolisz

Perszepolisz ( a mai Takht-e Jamshid ) romjai Irén déli részén helyezkednek el. A Dareiosz által alapított és már-már félig betemetett város feltárása 1930-ban kezdődött meg.
A Perzsa Birodalom megalapítása után sorozatban hódította meg a környező államokat. Elesett a Méd Birodalom, Lűdia, Babilon.
Mire Dareiosz került uralomra, már gyakorlatilag egy világbirodalmat kellett irányítania. Ezt úgy oldotta meg, hogy a tartományok ( szatrapiák ) élére kormányzókat állított, önmagát pedig a „királyok királyának” nevezte ki.
Birodalma tökéletesebb irányítására két fővárost alapított. Az egyik Szúza volt, mely közigazgatási központként funkcionált, a másik pedig Perszepolisz, amely leginkább ceremoniális célokat szolgált. Perszepoliszban tartották például a királyi koronázásokat.
Perszepolisz építését Dareiosz kezdte el, de majd csak később fia, Xerxész fejezte be.
A város egy 450 méter hosszú és 300 méter széles teraszra épült, melyhez széles lépcsőt építettek. A lépcsősor egy hatalmas kapuhoz vezetett, mely a „Népek Kapuja” elnevezést kapta és emberfejű szárnyas bikák szobrai őrizték.
A város tulajdonképpen paloták és oszlopos csarnokok komplexuma volt. A csarnokokat díszítő domborműveken a birodalom összes népcsoportja képviseltette magát. A reliefeken jól megfigyelhető, hogy a különböző egzotikus népek követei rendszeresen adományokkal járultak Perszepoliszba. A görögök finom kelméi vagy éppen Etiópia elefántagyarai mind megtalálhatóak voltak az ajándékok közt.
A városban nem voltak templomok, ez azonban nem jelentette azt, hogy elzárkóztak volna a vallástól. Ez leginkább Dareiosz és utódjainak sírján figyelhető meg.
Sírkamráikat egy a Perszepolisztól 13 km-re elhelyezkedő függőleges sziklafalba vájták. A homlokzaton egy hatalmas dombormű látható, melyen Dareioszt, mint a „királyok királyát” a világ népei egy emelvényen szállítanak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Si Huang-ti agyaghadserege

Si Huang-ti könyörtelen uralkodó hírében állt, de egyes intézkedései egyértelműen előbbre vitték államát a fejlődés …

Leave a Reply