Kezdőlap / Társadalom / Történelem / A nagyhatalmi ellentétek

A nagyhatalmi ellentétek

A XIX. század végén és a XX. század elején továbbra is Anglia a világ bankárja, első számú kereskedője, a legnagyobb tengerentúli gyarmatbirodalommal és ennek védelmezésére a legnagyobb hadiflottával rendelkezett. Az ipari termelésben azonban elveszítette a vezető helyét. Anglia attól tartott, hogy ennek következtében politikai hatalmi szerepe is veszélybe kerülhet, ezért érdekei a kialakult viszonyok, az ún. status quo („sztátusz kvó”) fenntartásához fűződtek.
Franciaország nem csupán gazdaságilag maradt Ic a fejlődésben, hanem jelentős demográfiai visszaesés is bekövetkezett az országban: népesség tekintetében a korábbi európai második helyről az ötödikre csúszott vissza.
Franciaország legfontosabb külpolitikai célja Elzász-Lotharingia visszaszerzése volt Németországtól.
Oroszországban a nagy lélekszámú lakossághoz és az irdatlan területekhez nem járult korszerű gazdasági és politikai rendszer. A meglévő erőforrásokat a cárizmus dinasztikus érdekű hódító tervei szolgálatában kívánta mozgósítani.
Az európai kontinensen Németország amerikai tempóban, ha nem is amerikai méretekben fejlődött. Vegyi- és elektromos ipara világelső volt, termelése egészében már közel került az Egyesült Államok mögött még második helyen álló Angliáéhoz. A Német Császárság tengeri hegemóniát akart kivívni. Erre építve pedig a gyarmatok újrafelosztásával német világbirodalom megteremtésére törekedett.
A nagyívű hódító tervek Angliával, Elzász-Lotharingia birtoklása pedig Franciaországgal állította szembe Németországot. Legfőbb szövetségesévé az Osztrák-Magyar Monarchia vált, amellyel 1879-ben megkötötte az ún. kettős szövetséget. Erre válaszul 1892-ben létrejött a francia-orosz szövetség. 1904ben teremtették meg az angol-francia „szívélyes megegyezést” (entente cordiale, antant kordiál, innen a későbbi antant megnevezés), 1907-ben Anglia és Oroszország megállapodása zárta le a két szemben álló hatalmi blokk kialakulásának a folyamatát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Temetkezés Pazirikben

Az Altaj-hegység sziklái számtalan, a környéken élő nomád lovas nép sírját rejti. Pazirik városa a …

4 hozzászólás

 1. Fantasztikus cikk!

  Szabadna kérni, hogy több ilyen, illetve tematikailag ehhez hasonló cikket írj?
  Eszméletlenül tetszett, remélem, lesz még sok hasonló!

 2. Szia!
  Nagyon szépen köszönöm!
  Igen! folyamatosan gyártom, még moderációra várnak :)

 3. Bevallom, a történelem témaköröket még nem mertem feszegetni, nem érzem kellően „jónak” magam ahhoz, hogy írjak róla.
  Meghagyom a Profiknak :)
  De ez a cikk valóban nagyon tetszett, szeretem a cikkeidet, mert -velem ellentétben- sok színűek, mindenről írsz, és ezzel mutatod meg leginkább, ki is vagy Te.
  Én „sajnos” jobbára párkapcsolati témákban írok, mert hozzám ez áll legközelebb, ebben mozgok otthonosan.

  • Szia!
   Köszönöm Tommka! Nagyon jó érzés, hogy „ilyeneket” írsz:)
   Olvastam és lájkoltam a Boldog Kapcsolat cikkedet és nagyon jónak találom! Minden igaz, amit leírtál és bizony tényleg ez a titka! El kell fogadni a másikat úgy, ahogy van és a viták tényleg építő jellegűek. Szerintem a férfi és a nő soha nem lesz egy hullámhosszon, viták nélkül elképzelhetetlen. Ha nincs vita, akkor a nő a domináns és a férj „papucs”. Ez is biztos bejön valakinek…:D
   További sok sikert és majd olvasgatlak!
   Puszi!

Leave a Reply