Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / Mezőföldi kirándulás

Mezőföldi kirándulás

Nagykarácsony
Ma már minden gyermek tudja, hogy Nagykarácsonyban lakik a magyar Mikulás, aki a hozzá írott kívánságlevelekre kivétel nélkül válaszol.
Advent első vasárnapjától kezdődően a “szeretet postaállomása” az itteni postán keresztül küldött üdvözlőlapokat különleges bélyegzővel látják el. A faluban karácsony előtt ünnepségsorozatot rendeznek. Mikulásház november közepétől fogadja a gyerekeket, akik játékokkal, kézműves foglalkozással tölthetik idejüket, és persze találkozhatnak a Mikulással (Petőfi u. 14.)
Rétszilas
Rétszilas határában jött létre a Sárvíz szabályozásakor kialakult tórendszerek egyike. A halastavaknál selyemgém, fehér szárnyú szerkő, gulipán, fekete gólya, halászsas és mocsári teknős is él – többek között a védett vízi ragadozó, a vidra társaságában. Sáregresen, a Réti majorban rendezték be a Aranyponty Halászati Múzeumot.
Cece
Cecén, a löszös talajú Mezőföld déli csücskében a megélhetés legfőbb forrása a mezőgazdaság különösen a paprika- és a görügdinnye-termesztés. Hogy milyen eszközökre volt és van szükség a földművelésben, állattartásban, azt egy régi parasztportán kialakított tájmúzeumban veheti számba az érdeklődő vendég. Külön szobát szenteltek a Madarász családnak: József és László az 1848-as szabadságharc jeles alakjai voltak. Gyermekkorában Cecén élt a szomszédos Sáregresen született Csók István. A festő szüleinek házi emlékmúzeum (Arany János u. 1.).
Vajtán a nemesen egyszerű vonalú Zichy-kastély építkezései az 1920-as években kezdődtek meg Pollack Mihálynak száz évvel korábbi tervei alapján. A kastélyt oszlopsor, timpanon díszíti és tökéletes arányosság jellemzi. Bibliai Főiskola és Konferencia központ működik falai közt.
Dég
Az enyhén hullámos, jellegzetes mezőföldi területen, a Bozót-patak völgyében fekvő település és környéke 1769-ben adásvétellel került a horvát származású Festeticsek kezébe. Kastélyuk (1820-1826, Pollack Mihály) ékessége az oszlopos, oromzatos előcsarnok. Különösen szép az ovális alaprajzú, félkörívű fülkékkel bővített, tükrökkel borított díszterem a kastély baloldali szárnyában. A kastély körül arborétum jellegű parkot alakítottak ki, amely még őrzi az ártéri ligeterdő töredékeit. Távolabbi részén a Bozót-patak túlsó partjától induló vadaskertet létesítettek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás