Kezdőlap / Tudomány / Mi az erő?

Mi az erő?

Képzeljünk el egy kocsit amit egy ember húz. Itt az erő a kocsi és az ember egymásra hatása. A rakétában adva van a rakéta és a kiömlő gáz. Tehát a rakétát mozgató erő a rakéta és a kiömlő gáz egymásra hatása.
Az erő tehát két test egymásra hatása.
ebből következik, hogy az erő önmagában elképzelhetetlen. Ahhoz, hogy erőről beszélhessünk, legalább két test szükséges amelyek egymásra hatnak.Ebből következik az is, hogy egyetlen test esetén nem lehet erőről beszélni. Igaz, hogy beszélünk “erős” emberről “erős” traktorról. Csakhogy annak az erős embernek az ereje csak akkor nyilvánul meg mint erő, ha egy másik testre hat, pl. ha egy nehéz zsákot felemel.
Az a kocsi az udvaron, az a búzazsák a fal mellett önmagától nem mozdul meg. Mindennapi tapasztalataink bizonyítják, hogy egy test önmagában tehetetlen, egy másik testnek kell hatni rá, hogy nyugalmi helyzetéből mozgásba hozza. Ha azt akarjuk, hogy a kocsi vagy bármely más test egyre sebesebben haladjon, akkor annak a másik testnek állandóan hatni kell rá.

Csak az erő fontos?
A rakétakísérletekből tudjuk, hogy a Szovjetunió nagyobb, súlyosabb rakétáknak tudta megadni a szükséges sebességet, mint az Amerikaiak, mert a Szovjetunió nagyobb erőt tudott alkalmazni mozgatásukra.
Ebből a példából azonnal világos, hogy a testek mozgatásakor nagyon fontos tényező az adott test súlya. Nem mindegy, hogy egy autóbuszt vagy egy játékautót kell e mozgásba hoznunk. állapodjunk meg már most abban, hogy ha egy testnek nagyobb a súlya, arról a testről azt mondjuk, hogy nagyobb a tömege. A testek mozgásakor fontos a mozgó test tömegének ismerete. Az erő a mozgó test tömegét mozgatja. Tehát a mozgó test sebessége függ a mozgó test tömegétől és az erőtől. A tömeg, az erő és az elért sebesség a mozgó test legfőbb jellemzői. Ha ezeket ismerjük akkor kíváncsiságunk ki van elégítve.
Például ha megtudjuk, hogy egy 100000 kg súlyú (tömegű) mozdonyt 1000 lóerős gőzgép mozgat, és a mozdony 60 km/h-ás sebességgel fut, akkor úgy érezzük világos és reális képet kapunk arról a mozdonyról.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás