Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Miért gyengül le az immunrendszerünk?

Miért gyengül le az immunrendszerünk?

Talán meglepően hangzik, de az egyik fő bűnös az oxigén. Igen, az oxigén – az az anyag, mely magához az élethez alapvetően fontos. Mindenkinek szüksége van oxigénre ahhoz, hogy életben maradjon, ugyanez az anyag azonban az egészségre veszélyes is lehet.
Az oxigénnek két arca van: az egyik jó, a másik rossz. Minden oxigént lélegző élőlény úgynevezett szabad gyököket termel. Ha semmi sem ellenőrzi ezeket a szabad gyököket, kárt tehetnek immunrendszerünkben, és elmondhatatlan bajokat okozhatnak szervezetünknek. Szabad gyökök az okai a rozsdásodó vasnak, a megkeményedő guminak, és a ráncos bőrnek. Amikor a sejtek oxigént használnak fel, instabil molekulákat hoznak létre, melyekből hiányzik egy elektron. A molekulák csak akkor stabilak, ha bennük a pozitív és negatív töltések egyensúlyban vannak – a szabad gyökök tehát instabil oxigénmolekulák.
Mik azok a szabad gyökök?
Annak a folyamatnak a végterméke, mely során az ételből energia szabadul fel, ártalmatlan víz. Néha azonban az oxigén egy része – melynek szintén vízzé kellene alakulnia – a hidrogén helyett szabad elektronokkal kombinálódik, s így szabad gyök lesz belőle. Ha ellenőrizetlenül maradnak, ezek a szabad oxigéngyökök nagy veszélyt jelentenek a sejt számára.
Életünk minden pillanatában gyártunk szabad gyököket. Szerencsére a szervezet saját antioxidánsokból álló hadserege legtöbbjüket ellenőrzés alatt tartja. Mindaddig, amíg ezekre a reakciókra felügyel testünk rendőrsége – az antioxidánsok -, egészségesek maradunk. Ha azonban túl sok szabad gyököt kezdünk termelni, fennáll a veszély, hogy károsodik az immunrendszer, és idült betegségeink lesznek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás