Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Miért menjünk nőgyógyászhoz?

Miért menjünk nőgyógyászhoz?

Sok nő csak akkor kerül a nőgyógyászati székbe, ha már komoly baja van, pedig a rendszeres évenkénti szűréssel megelőzheti a méhnyakrák. A méhnyakrák kialakulásához több évre van szükség, ez körülbelül három-öt évet jelent. Rendszeres szűrés mellett korai stádiumban felfedezhetik és eredményesen kezelhetik. Fő probléma, hogy a betegségek nincsen korai jele, ezért fontos a szűrés. A szűrés alatt kiderülhet, hogy ha szemmel látható a méhszáj elváltozása. Kóros vérzés a méhszáj felszínén is utalhat betegségre. A másik gyakori betegség a petefészekciszta. Ilyenkor könnyebb a felismerés, a test jelez hasi fájdalommal és rendszertelen vérzéssel.

Hogyan is zajlik egy nőgyógyászati vizsgálat?
Először a külső nemi szervek megtekintésével kezdődik. Ilyenkor az orvos a látható elváltozásokat keresi, például a szemölcsöket. Ezután kitapintja a hüvelyt az orvos, keres rendellenes változásokat, például hüvelyfal gyulladását. Ezután rákszűrést végez, a nyákcsatornából történik a kenetvétel. A levett minta ezután szakemberekhez kerül, akik laborban megvizsgálják. A szemmel alig látható változásokat nagyítóval lehet nézni, ecetsav és jód hozzáadásával a méhszáj még jobban megvizsgálható. Ezután a hagyományos, kétkezes vizsgálat következik. Esetleg hüvelyi ultrahang vizsgálat. A vizsgálat során a méhnyálkahártya vastagságát le tudják mérni, petefészek betegségeket például ciszta, daganat lehet észrevenni.
A vizsgálat nem fájdalmas, csak kényelmetlen, de az az 5-10 perc teljességgel kibírható évente az egészségünk érdekében.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A mell önvizsgálat

A megelőzésben a mell önvizsgálata a legfontosabb. Ezt minden 20 év feletti lánynak, ill. asszonynak …

Leave a Reply