Kezdőlap / Szívinfarktus / Mikor hívjunk mentőt? A szívinfarktus tünetei.

Mikor hívjunk mentőt? A szívinfarktus tünetei.

Szívinfarktusnak nevezzük azt a kardiológiai jelenséget, amikor a véráram nem jut el a szív egyes részeibe, megakadályozva ezzel a szív megfelelő oxigénellátását. Ilyenkor a szívizom elhal vagy súlyosan károsodik.
A szívinfarktus egyes típusai hirtelen és egyértelmű tünetekkel jelentkeznek, akárcsak a filmekben. Ilyenkor fel sem merül bennünk, hogy ne kérjünk azonnal orvosi segítséget. Leggyakrabban azonban fokozatosan, alattomosan alakulnak ki a szimptómák, csupán közepes erősségű fájdalom és rossz közérzet hívja fel figyelmünket a nagyobb bajra. Sajnos az emberek nagy része ilyenkor nem is gondolja, hogy milyen komoly probléma áll a háttérben és nem fordul időben orvoshoz. A szívinfarktusok egynegyede felderítetlen marad egy későbbi probléma megjelenéséig, ilyen esetekben gyakran csak a rutin kardiológiai kivizsgálás során derül fény egy korábbi szívinfarktusra. Pedig a későn felfedezett szívinfarktus visszafordíthatatlan romboláshoz vezethet a szívizmokban, mely az életminőségünk jelentős romlásában jelentkezik. Fáradékonyak, gyengék leszünk és a poszt-traumás pszichés hatásokról se feledkezzünk meg.
A leggyakoribb figyelmeztető jel mind férfiak, mind nők esetében a nyakba vagy a karba sugárzó, szúró mellkasi fájdalom. A nők gyakrabban tapasztalják a kísérő tüneteket: légzési rendellenességek, hátfájás, szédülés vagy akár hányás is jelentkezhet. A szorító, feszítő fájdalom percekig is eltarthat, de jelentkezhet visszatérő jelenségként is.
Még abban az esetben is, ha tüneteink nem egyértelműek, hívjunk segítséget! Szívinfarktus esetében a másodperceknek is jelentősége van, így ne késlekedjünk, inkább legyen egy felesleges körünk a kórházba, minthogy későn derüljön ki a baj.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szívinfarktus után

Az infarktuson átesett emberek jelentős életmódváltással számolhatnak miután kijöttek a kórházból, ezen felül pedig azt …

Hozzászólás