Kezdőlap / Egészség és fitness / Akupunktúra / Mikor ne alkalmazzuk az akupunktúrát?

Mikor ne alkalmazzuk az akupunktúrát?

Az akupunktúrás orvosi kezeléseknek nincsenek igazi mellékhatásai, habár bizonyos betegségek gyógyítására még ritkán alkalmazták őket. Ugyanakkor hasznos a szorongásos és a pszichoszomatikus betegségek esetén, nagy segítség sok krónikus, degeneratív betegségnél is, illetve akut panaszoknál, főleg ha azokat fájdalmak is kísérik, például enyhítheti a rákos betegeknél a kemoterápia kiváltotta tüneteket. Használható a betegségek megelőzésére és segít, hogy a jó egészségi állapotot sokáig megtartsuk.
A mai napig hallani arról, hogy az akupunktúrás tűkkel fertőzést kaphatunk. Ezek az elképzelések nevetségesek, hiszen a tűk nemcsak sterilek, de egyszer használatosak is. Eddig még egyszer sem hallottam olyan esetről, hogy valaki az akupunktúrás kezelés miatt kapott volna el egy fertőzést, sőt, ez még száz évvel ezelőtt sem történt meg, mikor a tűket valóban többször használták és nem is voltak megfelelően sterilizálva.
Az akupunktúráról beszélve azonban meg kell említenünk, hogy mégis létezik egy ellenjavallat: ha a beteg „nem hajlandó elfogadni” a kezelést. Ebben az esetben rosszul viseli a tűk beillesztését, egyfajta kínzásként éli meg, ami csak növeli a már addigi fizikai és lelki szenvedését.
Az akupunktúra nem az elmére hat, ahogyan azt sokan hiszik, hanem a testre, így a kezelés mentális elutasítása fizikai akadályokat okoz. Képzeljük el, hogy testünk egy nagy ház, a szervek a szobákban békésen alvó emberek, akikhez folyton áramlik a friss levegőt. Betegség esetén az egyes ajtók becsukódnak, így egyes szobákba nem jut majd friss levegő, a lakók felébrednek. Az akupunktúrás kezelés során a tűkkel újra kinyitjuk a bezárt ajtókat, hogy a levegő újra eljusson mindenhová.
A kezelés alatti fizikai és mentális feszültség akadályozza a tűk munkáját. Így az eredmény egyre késik, s a beteg végül abbahagyja a kezelést. Mi a teendő ilyen esetekben? Fontos a folyamatos próbálkozás: sok beteg érkezik aggódva, feszülten a kezelésekre, de ez alkalomról alkalomra megszűnik és elkezdődik a javulás.
Vannak olyan páciensek, akikkel különös gonddal kell eljárnunk: figyeljünk arra, hogy a testhelyzete kényelmes legyen, a hőmérséklet megfelelő, kezdetben kevesebb tűt használjunk és egészítsük ki a kezelést masszázzsal, miközben beszélgetünk is a beteggel. Bizonyos esetekben ez sem elég, főleg ha a beteg siet, s alig várja, hogy végezzünk vagy aki dühös azért, amiért el kell viselnie a szúrásokat. Ezeknél a betegeknél az akupunktúra ellenjavallt még akkor is, ha biztosan segítene nekik jobban érzi magukat. Hiszen az eredményes kezelés érdekében nemcsak a gyógyítónak, hanem a páciensnek is felkészültnek és kedvesnek kell lennie, hogy mindkettőjük munkáját siker koronázza.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fogyókúra az akupunktúra segítségével

Nagyon sokan vannak a világon, akik nem túl elégedettek testsúlyukkal, alakjukkal. Persze sokszor ezek csak …

Leave a Reply