Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Milyen allergiánk van?

Milyen allergiánk van?

Sokszor fordul elő az egy emberrel, hogy tisztában van azzal, hogy allergiás, de azt nem tudja, hogy milyen típusú allergiától szenved, így azt sem, hogy mivel kezelje azt.
Az allergének – amik az allergiás reakciót váltják ki a szervezetünkben- néhány csoportba sorolhatók. Az első csoportban foglalnak helyet a különböző pollenek, virágpollenek, az állati eredetű szőrök, és a házi por, vagy más néven poratka. Ezek együtt, vagy külön-külön az orrban fejtik ki hatásukat, ezáltal orrviszketést, orrfolyást, és orrdugulást okoznak. Szintén ezek felelnek a tüsszögésért is. Így leírva a tüneteket, már könnyen megállapítható, hogy szénanáthát okoznak.
A második csoportba sorolhatjuk az ételeket, egyes vegyszereket (mosópor, szappan, tusfürdő, krém stb.), és a gyógyszereket. Ezek a szerek a belső szervekben fejtik ki a hatásukat, például a gyomorban, bélrendszerben, de a bőrön, a légutakban, és a szemben, a kötőhártyán, vagy néha az orrban is előfordulhatnak allergiás reakciók. Ezek tünetek formájában is megjelennek, viszketés, könnyezés, pirosodás, gyulladás, hasmenés, és hányás is kísérheti. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, gyanakodhatunk csalánkiütésre, ekcémára, de asztmára, szénanáthára, vagy allergiától kialakult kötőhártya gyulladásra is. A rovarcsípések is okozhatnak allergiás tüneteket, ennek hatására ugyanazokat a tüneteket produkálhatjuk, mint a második csoportban leírtaknál, azonban a betegség, amire gyanakodhatunk az anafilaxia. Bizonyos gomba spórája a szervezetünkbe kerülve szintén kiválthat reakciót, ekkor a légutakban jelenik meg a túlreagálás, és ilyenkor nehézlégzés, és köhögés tapasztalható. Ha ilyen tüneteket produkálunk, az asztma is lehet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás