Kezdőlap / Tudomány / Mit mondanak az asztrológiai jelek a személyiségéről?

Mit mondanak az asztrológiai jelek a személyiségéről?

Egyes kutatók megpróbálták tudományos módszerekkel kideríteni, hogy jellemzők-e az emberek személyiségére azok a vonások, amelyeket a hagyományos asztrológiai felfogás az egyes asztrológiai jegyekben születetteknek tulajdonít. Michel Gauquelin francia statisztikus és pszichológus meglepő egybeesést talált „eminens” emberek választott foglalkozása és a születésük idején egy bizonyos pozícióban volt bolygó között. Mások bírálták Gauquelin módszerét, de még maga a francia tudós sem állította, hogy eredményei „bizonyítják” a hagyományos asztrológia állításait. Más vizsgálatok semmilyen egybeesést sem mutattak ki, legfeljebb olyat, ami a véletlennel is magyarázható.
Miért népszerű az asztrológia?
Minden olyan módszer, amely azt ígéri, hogy megjósolja a jövőt vagy segít megtalálni a hozzánk való társat, nagy érdeklődést ébreszt az emberekben. Az érdeklődési csak növeli, ha kiderül egy-egy híres emberről, hogy hisz az asztrológiában. Sokak számára csak ártatlan játék az asztrológia: elolvassák az újságokban horoszkópjukat, esetleg a mulatság kedvéért kikérik egy asztrológus véleményét, anélkül azonban, hogy a kapott válasznak különösebb jelentőséget tulajdonítanának. Mások az asztrológia iránti érdeklődéssel reagálnak arra, hogy a modern felfogás megítélésük szerint túlzott hangsúlyt helyez a tudományos bizonyítékokra, s eleve kizárja az ismeretlen erők létezését.
Van-e haszna az asztrológiának?
Az asztrológia arra ösztönözte az emberiséget, hogy tanulmányozza a csillagokat és évszázadokon át részletes információkat gyűjtsön mozgásukról. A tudománytalan asztrológia vetette meg a tudományos asztronómia alapjait. Indiában és más ázsiai országokban az asztrológia manapság jótékony társadalmi funkciót tölt be. Ott az a szokás, hogy a házasságot a szülők rendezik el. A házasság létrejötte előtt elkészíttetik a pár horoszkópját. Ha a találkozáskor az derül ki, hogy a fiatalok sehogy sem állhatják egymást, az összeegyeztethetetlen horoszkópokra való hivatkozás lehetőséget nyújt a menyegzőtől való visszalépésre.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegségek a kullancstól

A kullancsok állttal terjesztett két legismertebb betegség a Lyme-kór és az agyhártya- és agyvelőgyulladás. A …

Leave a Reply