Kezdőlap / Állatok / Mit tudunk a medúzáról?

Mit tudunk a medúzáról?

Az óceánok, tengerek vizeiben él ez az igen fura élőlény, angol neve egyértelműen kifejező, kocsonyahal. De mit is érdemes tudni a medúzáról?
Rendszertanilag az űrbelű állatok törzsének, csalánozók altörzsének, medúzafélék osztályába sorolják. 
Legjellemzőbb rájuk, hogy sejtjeik valódi szöveteket alkotnak, ez a sejtréteg foglal magába egy nagyobb űrt, így 90%-ban vízből állnak. Testük egyetlen nyílása a szájnyílás. Ennek a szélén helyezkednek el a tapogatók. Egyes fajaik a tapogatóikon lévő csalánsejtek által vadásznak, általában planktonokat, kisebb rákokat, nagyobb fajok akár kisebb halakat is képesek elfogyasztani. Vannak planktonevők és vannak ragadozók. A zsákmányolás úgy zajlik, hogy hosszú karjaikkal a vizet mindenestül a szájnyílásuk felé sodortatják, beszippantva abból szűrik le a táplálékukat, majd a maradékot szintén ugyanitt távozik. 
Csalánozók révén, a csalánsejtjeikbe lévő méreganyag allergiás reakciót válthat ki. Kezdetben csak egy csípést érezni, majd később komolyabb fájdalom, görcs is kialakulhat. Ilyen esetben ki kell jönni a vízből, és legjobb, ha orvosi segítséget kérünk. 
Sajnos a tengerek élővilága is változik, egyes fajok kihalása hátterében a medúzák elszaporodása is állhat, mivel a medúza a halak ikráit is megeszi. Van, ahol a halászok külön hálókkal igyekeznek a medúzák támadásai ellen védekezni. 
Érdekesség, hogy bár nem sokan tudnak róla, Magyarország édesvizeiben is előfordulnak medúzák. Ezek igen apró méretűek, alig pár centiméteresek, és méretük révén, csalánsejtjeik alig érzékelhetőek, ezért egyáltalán nem jelent semmiféle veszélyt az emberre. Leginkább nagyon tiszta vizű tavakban, kavicsbányák tavaiban lehet rájuk lelni. Akinek van kedve, akár még akváriumban is tarthatja őket.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás