Kezdőlap / Állatok / Macska / Az ókori Egyiptom macskái

Az ókori Egyiptom macskái

Az egyiptomi istenek közül fontos szerep jutott a macskáknak. A Nílus partján élő emberek szerint Ré, a napisten éjszakánként fekete kandúr alakjában harcol Agep, a sötétség gonosz kígyója ellen.
A macskát mindenekelőtt Bastet istennő állataként tisztelték. A gyermekek születéséért és a Hold égi útjáért felelős termékenység istennőt gyakran ábrázolták macskafejű asszonyként.
Az emberekre nagy érzelmi hatással volt a macskák éjszakai kalandozása, a kicsinyeit gondozó macskamama. Lenyűgözte őket a sötétben hirtelen, hang nélkül felbukkanó, majd eltűnő macskák eleganciája. A macskák függetlenségét is páratlannak tartották, hogy bár kedvelik az embert, mégis megvannak a maguk kifürkészhetetlen útjaik és a gazdájukkal egyenrangúnak tartják magukat.
A Kr. e. 450-ben Egyiptomban utazó görög történetíró, Hérodotosz beszámolt a gyönyörű, 300 méter hosszú templomról, amelyet Bastet istennő tiszteletére építettek. Az épület több ezer macskának adott otthont, s ezekre papok vigyáztak.
Az ország összes városában emeltek Bastet templomokat és az egyiptomiak nagy része fából, agyagból vagy fémből készült macska-amulettet hordott a magánál.
Nemsokára minden háztartásban tartottak egy-egy macskát, amelynek nagyszerű sora volt, ha pl. kigyulladt a ház, a macskát mentették ki először. Ha az állat elpusztult, a család tagjai a veszteség jeleként leborotválták a szemöldöküket. Szent állataik testét bebalzsamozva helyezték örök nyugalomra egy macskatemetőben. A macskák túlvilági jólétéről úgy gondoskodtak, hogy játékokat és egérmúmiákat helyeztek melléjük.
Az állatok különleges védelmét mutatta az is, hogy ha valaki akár véletlenül megölt egy macskát, halállal büntették. Kambüzész perzsa király állítólag ravaszul kihasználta e kultuszt, és amikor hadba bocsátkozott az egyiptomiakkal, katonái pajzsaira egy-egy macskát köttetett. Az egyiptomiak inkább visszavonultak, mintsem megsértsék szentként tisztelt állataikat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sziámi macska

Az egyik legkedveltebb macskafajta a sziámi. A fajta a Távol-Keletről származik, nevüket Sziámról, a mai …

Hozzászólás