Kezdőlap / Egészség és fitness / Szépség / Mitől hullik a haj?

Mitől hullik a haj?

A fejbőr és a haj teljesen eltérnek egymástól, mégis bonyolult kapcsolatban állnak egymással. Sok esetben a hajjal kapcsolatban tapasztalt kellemetlenségeknek több közük van a fejbőr alatt végbemenő folyamatokhoz, mint magához a hajhoz. A haj csodája közvetlenül a fejbőr felszíne alatt kezdődik.
Általános tudnivalók a bőrről:
A hajszál a bőrből nő ki. A hajszálat elszarusodott fehérjeréteg fedi, a bőr legkülső rétegét pedig sejtek ugyancsak elszarusodott, elhalt rétege borítja, ami védelmet nyújt a közvetlenül a bőr felszíne alatt található részeknek. A bőr felszínét borító sejtek folyamatosan cserélődnek, ahogy az új szaruréteg utat tör magának. Az étrendünkben a fehérje elengedhetetlenül fontos az egészséges bőrhöz. A Hajszakértők Nemzetközi Egyesülete szerint a bevitt fehérje 20%-át szervezetünk a bőrmegújulás folyamatára fordítja. Itt két dolgot is meg kell említenünk. Az egyik az, hogy habár a bőr legkülső, látható rétege „élettelen”, egy bizonyos mértékig áthatolható. A másik az, hogy amikor a fejbőrről nem távolítjuk el rendesen az elhalt sejtréteget, akkor az felhalmozódik, ami vagy a hajhagyma kihullásához, vagy pedig erős korpásodáshoz vezet.
A bőr három rétegre oszlik: az epidermiszre (felhám), ahol a sejtek legkülső rétege található; a dermiszre, ami az epidermisz alatt található szövetréteg, ahonnan a hajnövekedés indul; és a bőr alatti rétegre, amit zsíros szövet alkot. Ez a réteg a dermisz alatt található, és tulajdonképpen a bőr „párnája”.
A velő:
A legbelső réteget, a velőt, fehérje alkotja. A velő némely esetben megtalálható a kéregréteg belsejében is, a vékony szálú hajakból pedig akár hiányozhat is. A velőnek a hajápolásban semmi olyan funkciója sincs.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A hajhullás és lehetséges okai

A hajhullás meglehetősen gyakori jelenség. Naponta 50-100 szál hajunk hullhat ki, ami normálisnak tekinthető. Ha …

Leave a Reply