Kezdőlap / Egészség és fitness / Vegetarianizmus / A vegán életmód előnyei

A vegán életmód előnyei

A vegetáriánusok nem esznek húst, halat, tojást és tejtermékeket sem. Csak növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak. Egy jól megtervezett vegetáriánus étrend számos egészségügyi előnyt nyújt és megadja az összes szükséges vitamint és ásványi anyagot, ami elengedhetetlen a hosszú és egészséges élethez. A vegetarianizmusnak három fő típusa van.

Ezek a következők:
– Lakto-ovo vegetáriánusok – ők nem esznek húst és tenger gyümölcseit, viszont a tejet, a tejtermékeket és tojást beiktatják az étrendjükbe, a növényi élelmiszerek mellé.
– Lakto-vegetáriánusok – ők nem esznek húst, tengeri ételeket és tojást, viszont a tejtermékeket elfogyasztják a növényi élelmiszerek mellett.
– Vegánok – azok az emberek, akik csak és kizárólag növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak.
Egy jól megtervezett és kiegyensúlyozott vegán vagy vegetáriánus étrend számos egészségügyi előnnyel járhat, mint például csökkentheti a kockázatát egyes krónikus betegségeknek. Ezek többek között az elhízottság, koszorúér-betegség, hipertónia, vagyis magas vérnyomás, diabétesz (cukorbetegség) és egyes daganatos megbetegedések kockázatát is csökkentheti. A vegetáriánus és vegán étrendet követők alacsonyabb százalékban haláloznak el degeneratív betegség következtében. Ha úgy döntünk, hogy vegetáriánus vagy vegán étrendet szeretnénk követni, előzetesen, alaposan meg kell terveznünk a diétát, meg kell bizonyosodnunk róla, hogy minden fontos tápanyagot tartalmaz-e az étrendünk és megfelel-e a táplálkozási igényeinknek. Ha nem tervezzük meg alaposan, akkor hiányozhat a fehérje, a vas, a kalcium és a cink, a B12 vitamin és a D-vitamin az étrendünkből. Ezért nem szabad elfelejtenünk, hogy a vegán étrendet követők esetében, nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő egyes hiánybetegségek, tehát előzetes tervezés, esetleg orvosi tanácsadás nélkül semmiképpen se váltsunk egyik napról a másikra erre az életmódra.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vegetáriánus étrend önmagában nem garancia az egészséges élethez.

Három csoportba sorolhatók azok az emberek akik: – az igazi vegetáriánus nem esznek húst, vagy …

Hozzászólás