Kezdőlap / Egészség és fitness / Vegetarianizmus / Vegetáriánus étrend önmagában nem garancia az egészséges élethez.

Vegetáriánus étrend önmagában nem garancia az egészséges élethez.

Három csoportba sorolhatók azok az emberek akik:
– az igazi vegetáriánus nem esznek húst, vagy halat, de más állati termékeket, például: tojás, tej, sajt …stb igen,
– veganisták semmiféle állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak, csak növényi eredetűt,
– részleges vegetáriánusok, ők szintén nem esznek húst, de a halat megeszik.

Több okból válnak az emberek vegetáriánussá:
– állatszeretetből,
– egészségféltésből,
– vallási meggyőződésből,
– vagy csak egyszerűen nem jutnak megfelelő élelmiszerhez, így állati eredetű táplálékhoz sem.

A hús nélküli étrendről tudni kell, hogy nem biztosítja automatikusan az egészséges étrendről alkotott képet. Ahhoz, hogy egy vegetáriánus egészséges, legyen nagyon nagy odafigyeléssel kell étrendjét összeállítania, hogy erre az étkezési szokásra való áttérés során a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagok – akik a húsokban megtalálhatók, pld: kalcium, B12, vas, cink…stb- biztosítva legyenek más növényi eredetű táplálékokban.
Ez pedig ismereteket, jártasságot igényel az ételek elkészítésében, összetételében, be kell tartani bizonyos szabályokat, új bevásárlási, főzési szokásokat kell elsajátítani. Tudatos, előtervezéssel kell ezt a fajta jártasságot fokozatosan megszerezni és akkor már természetes szokássá válik a vegetáriánus étrend.
A sokféle élelmiszerből készített ételeket kell összeválogatni, hogy teljes értékű táplálék kerüljön minden nap az emberi szervezet számára, kerülve a divatot, hóbortot- pl: korpát eszünk korpával, vagy melyik egészségesebb a hámozott, vagy hámozatlan burgonya….stb.
A zöldséget, gyümölcsöt és a gabonaféléket tartalmazó változatos étrend szilárd alapja az egészséges táplálkozásnak.
Az egyes összetevők mennyisége és minősége a lehető legváltozatosabbnak kell lennie. Figyelembe véve a szervezet igényét, „kívánságait” és annyit kell fogyasztani belőlük, hogy az ideális testsúly az egyén számára kedvező legyen.

Ezeket az alapelveket minden vegetáriánusnak szem előtt kell tartania, még nagyobb odafigyeléssel, mint azoknak, akik vegyes táplálkozáson élnek.
Ez a fajta étrend mellé párosul sok embernél még az a fajta gondolkodásmód is – pl: nem vagy alig dohányoznak, – pld: pipáznak – és nem isznak alkoholt.
Mindezek mellé erős hit, szilárd családi , lelki közösség szerint élnek és ezek is hozzájárulnak a – vegetáriánusokról kialakított – egészségesebb életvitelhez.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A vegán életmód előnyei

A vegetáriánusok nem esznek húst, halat, tojást és tejtermékeket sem. Csak növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak. …

Leave a Reply