Kezdőlap / Egészség és fitness / Miért van mindnyájunknak szüksége vitaminokra és ásványi anyagokra?

Miért van mindnyájunknak szüksége vitaminokra és ásványi anyagokra?

„Ételed az orvosságod” Hippokratész (Kr. e. 460-370)
„Egészséges embernek semmi szüksége külön vitaminokra. – Csak terhes nők, szoptató kismamák és bizonyos betegségekben szenvedők szorulnak rá kiegészítő vitaminokra. – A jól kiegyensúlyozott étrend tartalmaz minden szükséges vitamint és ásványi anyagot.”
Kérdezze meg háziorvosát az étrendet kiegészítő vitaminokról és ásványi anyagokról, valószínűleg szinte szó szerint a fenti válaszokat fogja mélységes meggyőződéssel tálalni. Mi azért nézzük meg alaposabban e kijelentések két kulcsfontosságú elemét, hogy kiderítsük, tényleg szükségünk van-e az ételeinket kiegészítő anyagokra.
Mit is értünk pontosan azon, hogy „egészséges”? Ezt a szót túlságosan is gyakran használjuk a betegség hiányának meghatározására. Önnek nincs rákja vagy szívinfarktusa, egyetlen napot sem volt még táppénzen, tehát bizonyára egészséges. Ugyanakkor talán mégis mindig fáradt, kimerültnek érzi magát, egyik náthát a másik után kapja el, kedvetlen, és a munka után semmi másra nincs ereje, mint lerogyni a tévé elé – annak ellenére, hogy szívesen focizna vagy sétálna egy nagyot. Ha nincs tele energiával, élettel és lelkesedéssel, tekintheti-e igazán egészségesnek magát? Hasonlóképpen félreérti az „egészség” szót az is, aki egészségesnek tartja magát, noha elhízás, álmatlanság, gyomorégés, kimerültség, alacsony nemi aktivitás vagy menstruáció előtti görcsök gyötrik. Az igazi egészség az efféle gyakori, kisebb panaszoktól is mentes. Az egészség jóval több, mint a betegség hiánya – nem kevesebb, mint a kimondottan jó közérzet állapota.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás