Kezdőlap / Egészség és fitness / Vegetarianizmus / Vegetáriánus desszert – Tejlabdák szirupban

Vegetáriánus desszert – Tejlabdák szirupban

Szükségünk lesz 1,4 liter vízre, 1 kilogramm cukorra, 1 evőkanál rózsavízre, 20 deka tejporra, lisztre, 1/4 olvasztott vajra, zsíros tejre, szódabikarbónára és olajra a sütéshez.
Elkészítési ideje körülbelül két óra.
Összekeverjük a tejport, a lisztet és a szódabikarbónát, majd hozzámorzsoljuk a vajat. Hozzáöntjük a tejet is, hogy egy kemény, de gyúrható tésztát kapjunk, lisztet még önthetünk hozzá a megfelelő állag eléréséhez.A tésztából golyókat formálunk úgy, hogy egy golyónyi tésztát szorosan a tenyerünk közé szorítunk és körkörösen mozgatni kezdjük a tenyerünket. Az ujjainkat nem használjuk. 4-5 másodperc múlva fokozatosan engedünk a szorításon, miközben egyre gyorsabban mozgatjuk a tenyerünket. Ha jól csináltuk, tökéletes golyót kapunk, melyen fontos hogy ne legyen repedés. Lassú tűzön melegítjük az olajat, beledobjuk a golyókat. Állandóan kevergetve, forgatva, nagyon lassú tűzön kb. 25 percig sütjük őket egészen addig amíg a golyók felfúvódnak és aranybarnák nem lesznek. A sütés vége felé kissé nagyobbra vehetjük a lángot.
Közben elkészítjük a szirupot: a vizet és a cukrot 5 percig együtt forraljuk, levesszük a tűzről, és hozzáöntjük a rózsavizet. A golyók akkor sültek meg, ha visszaugranak eredeti formájukra, miután két ujjunk között összenyomtuk őket. A golyókat kiszedjük az olajból, leitatjuk róla a felesleges zsiradékot, majd legalább 1 órára a szirupba áztatjuk őket. Ebből a mennyiségből körülbelül 20 golyót kapunk.
Ehhez hasonló deszert az alma mézkéregben. Kell hozzá:

  • 1/2 dkb apróra vágott datolya
  • 1/2 dl méz
  • 4 kanál darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kisebb bögre zsemlemorzsa
  • fahéj ízlés szerint
  • 7 db alma
  • 1 dl olvasztott vaj
  • 2 dl méz

A mézben elkeverjük az apróra vágott datolyát, a citromhéjatés a diót. Összekeverjük a morzsát és a fahéjat is. Az almákból el kell távolítani a magházat, majd mindegyik alma felső harmadát hámozzuk meg. Tűzálló edénybe tesszük őket. A magházak helyét a datolyás mézzel töltjük meg, majd a maradék vajat és a mézet kanalazzuk az almákra. 200° C-os légkeveréses sütőben süssük őket amíg meg nem puhulnak. A sütés során 8-10 percenként öntözgessük az almákat a tál alján összegyűlt olvadt mézzel.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A vegán életmód előnyei

A vegetáriánusok nem esznek húst, halat, tojást és tejtermékeket sem. Csak növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak. …

Leave a Reply