Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Mozgékonyan, fájdalom nélkül

Mozgékonyan, fájdalom nélkül

A kopásos ízületi betegségek – gyűjtőnevükön artrózis – az utóbbi évtizedekben egyre több páciensnek okoznak életminőséget rontó panaszokat. Leggyakrabban a csípő- és térdízületek, illetve a kéz kisízületei érintettek. A betegek járása mind nehezebbé, fájdalmasabbá válik, a kezek funkciója romlik. Az említett tünetek következtében az élet mindennapi, amúgy egyszerű tevékenységei, például a lépcsőzés, a takarítás, a bevásárlás vagy akár a főzés, sőt még a tisztálkodás is, egyre nehezebben elvégezhetővé válnak.
Mi idézi elő az ízületek kopását? Befolyásoló tényezők a külső hatások, a genetikai kódok, az életforma, a testsúly, de az orvostudomány folyamatosan kutatja ezeket.
Az ízületet alkotó csontok, az ízületi porc, az ízületet belülről hártyaszerűen borító belhártya egymással szoros egységet alkotnak. Amennyiben ez az egység megbomlik, bonyolult folyamat végeredményeként az ízületi porc károsodik, az ízületi rés beszűkül, az ízületet alkotó csontvégek átépülnek, szerkezetük megváltozik. Ezzel együtt mind erősebb fájdalom jelentkezik, fokozódik a mozgás korlátozottsága, súlyosabb esetben már nyugalmi helyzetben is kínzó fájdalmat tapasztal a beteg.
A megelőzés nem egyszerű feladat. Óvakodni kell a túlsúlytól, mely komoly veszélyforrást jelent. Amint megjelenik az első fájdalomérzet, el kell kezdeni a gyógytornagyakorlatokat, s szakorvosi segítséget is kérni kell. A gyógytorna mellett a fizioterápia is jelentősen lassíthatja a betegség előrehaladását. Az ízületben kialakuló gyulladásos jelek többnyire gyógyszeres kezelést igényelnek. Mindezek együttes hatására az ízületi funkciók javíthatók, a beteg életvitele közelíthető a normálishoz.
Legvégső esetben azonban műtét jelentheti a megoldást. A protézisműtétek eredményeként az ízület funkciója megközelítőleg olyan lehet, mint az egészséges emberé.
Az ízületi kopást joggal nevezhetjük népbetegségnek, hiszen egyre többen jelentkeznek ilyen panaszokkal a szakorvosi rendelőkben, s szinte naponta szembesülhetünk a médiában a protézisműtétek több éves várakozási idejével.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A mell önvizsgálat

A megelőzésben a mell önvizsgálata a legfontosabb. Ezt minden 20 év feletti lánynak, ill. asszonynak …

Leave a Reply