Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Napjaink „divatja”?

Napjaink „divatja”?

Idősebb emberektől lehet hallani: „Bezzeg a mi időnkben nem voltak olyan érzékenyek az emberek! Akkor még nem volt front!” Vajon igaz ez? Manapság „divat” a front, és gyakoribb az azzal járó panaszok előfordulása?
Régebben is voltak frontátvonulásokkal kapcsolatos rosszullétek, betegségek, csak éppen nem tudtak róluk olyan sokan. A több mint két évezreddel ezelőtt élt kiváló görög orvos, Hippokratész leírta, hogy a járványos fültőmirigy-gyulladás, vagy ahogyan mi ismerjük, a mumpsz jelentkezése összefügg az időjárással.
Az orvosok kutatásai alapján ma már tisztában vagyunk azzal, hogy az időjárás-változásokra főleg az idegesebb emberek és bizonyos betegségekben szenvedők reagálnak érzékenyen. De honnan tudhatjuk, hogy milyen lesz az idő? Igazat mondanak-e a meteorológusok? A különféle időjósok sikere csak egy ideig tart: az első tévedésig.
Az időváltozásnak az a lényege, hogy a légkör fizikai és kémiai tulajdonságai (hőmérséklet, légnyomás, nedvességtartalom, sugárzások stb.) rövid idő alatt és egyszerre megváltoznak. A különböző földrajzi területek fölött nagy levegőtömegek alakulnak ki, amelyek fizikai és kémiai tulajdonságai eltérőek és egymással nem keverednek. Az ezeket elválasztó határfelületeket nevezik frontnak. A levegőtömegek között légnyomáskülönbség alakul ki, megindul a levegő áramlása egyik helyről a másikra, azaz a felettünk levő, ún. levegőtest helyére más tulajdonságú levegőtömeg kerül. Az ilyenfajta légmozgásoknak többféle változata ismeretes. Az egyik legfontosabb a melegfront, amikor a felettünk levő hideg légtömeg helyére melegebb kerül. Ilyenkor ingerlékenyebbek vagyunk, élénkülnek reflexeink, szaporább lesz a pulzusunk, növekszik a vérnyomásunk. Ennek veszélyes következménye lehet az agyvérzés. Gyorsul az anyagcserénk, romlik a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedők közérzete. Általában csökken a szervezet ellenálló képessége, így könnyebben betegedünk meg. Az alacsony vérnyomásúak viszont jobban érzik magukat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kecsketejjel a betegségek ellen

A kecske a szegény ember tehene a mondás szerint. Régebben sokan hozzájutottak a kecsketejhez, melynek …

Hozzászólás