Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Napvédő krém-allergia

Napvédő krém-allergia

A napvédő krémeket arra használjuk, hogy megvédjük a bőrünket a káros ultraibolya sugarak hatásaitól. Vannak azonban, akiknél a benne található vegyi anyagok allergiás reakciókat váltanak ki.
Egyes esetekben ez az allergia csak akkor jön létre, ha naptejjel bekenve kimegyünk a napra. Ezt fotoallergiás reakciónak nevezzük, az allergiát a napvédő és az ultraibolya sugarak találkozása váltja ki.
Kontakt ekcémát okozhat, amelynek tünetei a vörös kiütések, csalánkiütések, hólyagok, viszkető és égető érzés.
A napvédő krém-allergiát kiválthatják azok az anyagok, amelyek a napvédő hatást biztosítani hivatottak, tehát megakadályozzák, hogy az UV sugarak a bőrbe jussanak. Más részől allergizálhatnak a különféle illatanyagok és tartósítószerek is. Gyakori allergiát kiváltó összetevő például az oxybenzone, a butyl methoxy dibenzoylmethane, a methoxycinnamate vagy a benzophenone.
Ahhoz, hogy ne kelljen allergiával szembesülnünk, keressünk olyan napvédő krémet, amely hipoallergén vagy kimondottan érzékeny bőrűek számára való. Biztonságosak azok a termékek, amelyek titánium-dioxidot vagy cink-oxidot tartalmaznak: ezek fizikai úton blokkolják a káros sugarakat. Ha tűz a nap, viseljünk kalapot.
Egyes emberek másoknál nagyobb eséllyel lehetnek allergiások a napvédő krémekre. Ide tartoznak azok a nők, akik egyébként is használnak UV-szűrős kozmetikumokat, azok, akiknek már eleve van nap okozta bőrkárosodásuk, azok, akik atópiás ekcémával küzdenek. Előfordul azoknál is, akik sérült vagy leégett bőrre kenik a napvédő krémet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás