Nyíregyháza

Nyíregyháza megyei jogú város, sok turista kedvelt helye, könnyen megközelíthető autópályáról. Az Észak-Alföld második leghíresebb települése. „Kelet kapujának” is nevezik.
A településről először 1925-ben tesznek említést, mint „Nyír”. Tatárjárás után lett belőle Nyíregyháza. A magyarság a X. században települt le, Árpád korban várbirtok volt, amit a XIII. század második felében eladományoztak, birtokosai a Gutkeled nembeli Báthoryak és a Szentemágócs nemzetség. Tartományi harcok során a falu elpusztult, de csak átmenetileg, 1330-tól ismét lakott terület lett. 1753-ban nagy lehetőségek nyíltak meg a a nyíregyházi lakosság előtt; a „tirpák” betelepülők 3 évi adómentességet szabad vallásgyakorlatot és lelkészválasztási lehetőséget kaptak a gróftól. Ez annyira sikeres volt, hogy hamarosan négyszeres lakosság éldegélt Nyíregyházán.
Híres Sóstógyógyfürdőjéről, hatalmas Állatparkjáról (olyan nagy területen van, hogy már nem is Állatkert, hanem Állatpark), Sóstói Múzeumfalujáról, Tozsun János Botanikus Kertjéről. Nyíregyházi főiskolán évente több ezer diák koptatja a padokat. Móricz Zsigmond színháza országos elismertségnek örvend. Minden évben megrendezésre kerül a Vidor fesztivál, kulturális és zenei programokkal fűszerezve, késő este pedig a Vidor kertben hangulatos filmnézés lehetséges.
Akik a természeti programokat kedvelik, nekik ajánlom a Bujtosi Tó-t, Városligetet, Erdei Tornapályát, valamit a 320 hektáros Sóstói Parkerdőt.
Sugaras, gyűrűs szerkezetű város közlekedés szempontjából. Számos világi és egyházi látnivaló található. A görög katolikus vallási központ, püspöki palota épülete (egyháztörténeti gyűjtemény található benne). Ezen kívül bőven van múzeum és galéria, ami vonzza a látogatókat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás