Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / Mártózzon meg a nyárban

Mártózzon meg a nyárban

Ez a turistacsalogató rendhagyó módon nem egy tájegységre vagy egy településre kívánja felhívni a figyelmet, hanem nyár lévén mintegy csokorba szedve Magyarország négy legnagyobb tavához invitálja a kirándulókat.

A Tisza-tó az Alföld és a Tisza-folyó találkozásánál varázslatos környezetben fekszik, felszínét kis szigetek, öblítő csatornák teszik mozgalmassá. Néhány évtizeddel ezelőtt az ember gondolt egyet, és tavat varázsolt a hatalmas rónaság, a magyar Alföld kellős közepére. A tó a Tisza-folyó duzzasztásával jött létre, és azóta is a természet csodálatos egyensúlyára törekvés példáját mutatja.
Páratlan vízivilág alakult ki, a vízisportok kedvelői éppúgy megtalálják itt a lehetőségeket, mint a horgászok vagy a természetjárók. Magyarország egyik legnagyobb horgászvizében több mint 50 halfaj él. Nincs olyan pici parti falu, melynek apró kikötőjében ne ringana néhány csónak, melyekkel felfedező csónaktúrákra viszik a vendégeket.
Aki gyógyhatású termálfürdőben szeretne fürdeni, a tó partján ez is megtalálható.
A Tisza-tavi Madárrezervátum világörökségi helyszín, a Hortobágyi Nemzeti Park része. Több mint 200 madárfaj – köztük kis- és nagykócsag, kárókatona, bakcsó, vörös gém – számára nyújt fészkelő, táplálkozó és pihenőhelyet, kiemelt fontosságú a madárvonulásokban.

A Velencei-tavat a napfény tavának is nevezik, mert évente átlagosan 2050 órán át süt a nap errefelé. A Dunától a Balaton-felvidékig terjedő közép-dunántúli régió gyöngyszeme ez a tó, az M7-es autópálya és a vasútvonal mentén. Nevét egyes hiedelmek szerint a Mátyás király udvarába érkező olasz telepesektől kapta. Herman Ottó, természettudós polihisztorunk azonban azt állította, hogy a széljárás jelzésére használt ősi halászeszközről, a népiesen velencének hívott szélzászlóról nevezték el.
Európa legmelegebb tavának vize nyaranta 26-28 fokosra is felmelegszik, azonban nemcsak a fürdőzés, hanem a horgászat szerelmesei is hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek. Lehet szörfözni, vitorlázni, sárkány-, hőlégballon- és sétarepüléseken kipróbálni a bátorságukat. Esténként könnyűzenei koncerteken szórakozhatnak a nyaralók a tóparton. Szálláslehetőségben sincs hiány, a környező vidéken szállodák, panziók, kempingek szép számban találhatók.

A Fertő-tónak csak kis része esik magyar területre, de az EU-hoz tartozásunk óta ennek nincs nagy jelentősége. A magyar oldalon Fertőrákoson épült ki fürdő- és kikötőhely. Méltán híres, különös szépségű érdekesség itt a kőfejtő, mely 10-12 méter magas, kitűnő akusztikájú barlangszínháznak ad otthont. A nyári fesztiválsorozat előadásaira érdemes időben jegyet váltani.
Különös, izgalmas és rendkívül szép kalandokat kínál a tó körüli kerékpározás, összesen 110 km hosszú a kerékpárút. Lehet sétahajózni, kenutúrán, madármegfigyelésen részt venni.
A közelben van Fertőd, a versailles-i mintára épült Eszterházy-kastéllyal, körülötte a pompás francia parkkal. A kastély főépülete múzeum, ahol a főúri szalonok belsőépítészetét, korabeli bútorait, porcelánjait, eredeti fajanszkályháit mutatják be.

Nincs olyan, aki ne tudná, mit takar a magyar tenger kifejezés. Igen, a Balatonról, Közép-Európa legnagyobb taváról van szó. A szabadság örömeinek valóságos tárháza várja az ide érkezőt: kényelmes szálláshelyek kinek-kinek a pénztárcája szerint, lubickolás a kellemesen langyos vízben, egy kis napfürdőzés a szépen kiépített strandokon, kirándulások, felfedező túrák, finom étkek és borok, vízisportok, sétahajózás és még sorolhatnánk. A Balaton-parti városok, üdülőhelyek méltatása, bemutatása meghaladja ennek az írásnak a kereteit, hiszen megszámlálhatatlan látnivalót kínálnak a nyaralóknak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miskolc-Tapolca kikapcsolódni vágyóknak

A Miskolc-Tapolcán található park rengeteg kikapcsolódási lehetőséget nyújt az oda látogatóknak. A park hatalmas területen …

Leave a Reply