Ópusztaszer

Belföldi programok után kutatva kihagyhatatlan történelmi helyszín, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben található Ópusztaszer.
A hagyomány szerint a honfoglaló magyar törzsek vezetői itt tartották az első országgyűlést, ezért létesítették itt a Nemzeti Történelmi Emlékparkot.
Az Emlékpark leglátogatottabb kiállítása a Feszty-körkép. A monumentális, kört formázó 1800 négyzetméteres panorámakép a magyarok bejövetelét ábrázolja. Aki már látta, annak is érdemes újra ellátogatni, hiszen egy újdonsággal is bővült a nem mindennapi alkotás, egy üveg járólapokból kialakított ösvényen közelíthetjük meg a képet. A vendégek pár perces idegenvezetést is hallhatnak, miközben körbejárva csodálható a lélegzetelállító kép. De a körképen kívül is akad bőven látnivaló, többek között a milleniumi Árpád-emlékmű és szoborpark, egy középkori monostor, Nomád park, Csete-jurták, Székelykapu, erdei tanösvény, juhhodály, skanzen. A falusi portákba be lehet menni, az ólakban tyúkokat, malacokat is találunk. Igen látványos a skanzen mellett található szélmalom, ahol házilovak szaladgálnak a réten, a kisgyerekek nagy örömére. De évszaktól függetlenül kellemes sétát tehetünk a hatalmas területen, gyermekes családoknak ideális úticél. A parkot bejárva kényelmes padokon pihenhetünk meg elfogyasztva elemózsiánkat, majd megpihenhetünk a gyönyörű kis tónál. Az emlékpark honlapján érdemes tájékozódni, hiszen sok aktuális programból lehet válogatni, melyek évszakhoz illetve ünnepekhez is kötődnek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pusztafalu és környéke

Pusztafalun és környékén ám van egyéb látnivaló is, mind természeti mind kulturális egyaránt. A faluban …

Hozzászólás