Kezdőlap / Függőségek / Orthorexia

Orthorexia

A mai rohanó világunkban mikor mindenki tökéletes és egészsége szeretne lenni egy új fajta függőség jelent meg. Az evészavarok csoportjába tartozik a Orthorexia nervosa.
Ezek az emberek megszállottan ragaszkodnak az egészséges táplálkozáshoz és életmódhoz, melyet sokszor túlzásba visznek. Míg más evészavarosak a kalóriákat számolják megszállottan addig a Orthorexiasok a élelmiszer-minőség és tisztaság ellenőrzik betegesen. Igyekeznek elkerülni olyan egészségtelen ételeket, mint a zsír , tartósítószerek , mesterséges színezékek, mesterséges élelmiszer-adalékanyagok. Kevés állati eredetű terméket vesznek. A túlzásba vitt egészséges táplálkozás alultápláltsághoz vezethet.
Orthorexia ártatlanul kezdődik először csak általános közérzet javítás a cél vagy éppen egy betegségből való felépülés elősegítése. Az egyén fokozatosan egyre több időt fordít az ételek milyenségére , mennyiségére és arra, hogy az elfogyasztásuk milyen következményekkel járhat az életére. Így idővel csak ez foglalkoztatja a beteget. Minden gondolata a táplálkozás körül forog. Egyre csökken azon élelmiszerek száma, amit hajlandó elfogyasztani így a táplálkozása egyoldalúvá válik és hiánybetegségek léphetnek fel. Napjainkban a túlzott egészséges életmódra nevelő reklámok is segítik ennek a betegségnek a kialakulását az arra hajlamos embereknél. Főleg fiatal nőket érint.
Kezelésénél fontos, hogy a páciens beismerje a betegségét és megtalálja az okát amiért kialakult. Ezt követően lassan vissza kell állni a megfelelő táplálkozásra .

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás