Kezdőlap / Függőségek / Alkoholfüggőség

Alkoholfüggőség

A mai fejlődő világunk egyik népbetegsége az alkoholizmus. Sajnos már egyre elterjedtebb, hogy már gyermekkorban elkezdődik. Sok fiatal külső hatásokra kóstolja meg, majd szokik rá az italozásra. Van mikor a haveri kör van mikor a családi háttér, vagy esetleg egy trauma indítja el az alkoholizmus útján.
Fontos ilyen korban az odafigyelés, nyugodt hozzáállás és a segítségnyújtás. Nem kell szégyellni szakember segítségét kérni.
Az alkoholfüggőség nem válogat. Fiatal, öreg, gazdag, szegény, nő, férfi bár melyik csoportba előfordulhat. Az alkoholizmus lassan évek alatt alakul ki. A szervezet időről időre egyre többet képes befogadni és egyre gyorsabban lebontani. Emiatt ugyanannak a hatásnak az eléréséhez többet és többet kell inni. Az alkohol felszabadító, fölpörgető hatást produkál, melytől az egyén egy idő után nem tud élni. Nap mint nap újra és újra a pohár után nyúl.
Az alkoholnak sok káros mellékhatása van. Gyorsítja az öregedést, rombolja a sejteket az idegrendszert. Sok halálesetért felelős az alkohol. Több daganatos betegség kialakulásában is szerepet játszik.
A legfenyegetettebb az idősebb férfiak korosztálya, akik nehezen tudják elfogadni a változásokat (nyugdíjba vonulást, férfiasságuk elmúlását, stb.). Könnyen a rabjává válnak.
A nők alkoholizmusa kisebb. Főleg náluk is változó korban alakulhat ki legtöbbször, mikor úgy érzik, elvesztik életüket megöregedtek.
Az alkohol függő egyén egy idő után már nem tud lemondani az alkoholról és emiatt elveszítheti a családját, a munkáját, egzisztenciáját.
Legtöbb alkoholista nem ismeri be függőségét. Így az elvonó kúrára is nehéz őket rávenni.

Alkoholfüggőségről leszoktatás:
Fontos, hogy beteg akarja a leszokást. Sokszor az alkoholfogyasztás valamilyen szorongás, depressziós állapotnak az elkendőzésére szolgál. Ekkor fontos, hogy pszichésen is támogatva legyen a család által. Leszokáshoz hosszú idő kell. 3-6 hónapig is eltarthat és nagy a visszaesés valószínűsége.
Kezelések gyógyszeresen történnek. A gyógyszer hatásával olyan állapotot idéznek elő a szervezetben, amitől a beteg rosszul lesz, megundorodik az alkoholtól.
A leszokás alatt nyugtató, szorongáscsökkentő szereket adnak a depressziós mellékhatások elkerülésére.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás