Kezdőlap / Függőségek / Sportfüggőség

Sportfüggőség

Manapság egyre több elvárásnak kell megfelelnie a kor emberének, a média, a szomszédok, de rosszabb esetben még a barátok is ontják magukból; aki sikeres akar lenni, annak a megjelenésének is tökéletesnek kell lenni – drága ruhák, karcsú alak, dagadó izmok és kockás has. Nem könnyű mindennek megfelelni, mégis sokan megpróbálkoznak vele és csak későn veszik észre, hogy olyan harcot kezdtek el, melynek egyetlen vesztési csak ők lehetnek.

A sport szeretete világ egyik legelőnyösebb dolga. Naponta millióan űznek több-kevesebb sportot, ami így jó, ahogy van. A probléma akkor van, amikor mindezt a fentebb említett kényszerek hatására kezdjük el, abból jó nem fog kisülni, és egy olyan mókuskerékbe kerülünk, mely során joggal beszélhetünk túlzott mozgásról, sportmániáról. Persze ez a jelenség nem csak az elvárásoknak kényszeresen megfelelni vágyókat érinti, sok versenyszerűen, vagy hobbiból, a mozgás szeretetéből sportolókat is érinti mindez, számukra a sportolásból szerzett örömük az, ami mániákus betegséget gerjeszt.

A mozgásfüggőséget tehát két csoportra oszthatnánk, az egyik azért kínozza magát, mert az elvárásoknak akar megfelelni és nem veszi észre a kóros függőségét; míg a másik számára a sport öröme, az endorfin drogként funkcionál és képtelen szabadulni attól az euforikus érzéstől, melyet a mozgás nyújt.

A folyamat lejátszódása hasonló a drogfüggőséghez, amikor a függők nem tudnak hódolni szenvedélyüknek, félemberek, elviselhetetlen hiányérzet és rosszullét keríti őket hatalmába. Ezek a függő emberek szinte képtelenek úgy elkezdeni napjukat, hogy ne mozognának és előbbiek a vágyott testképért, elismerésért hajtanak veszetten, míg a másik csoport az endorfinért, mely átjárva testüket kábítószerhez hasonló élményeket okoz. Az endorfin jellemzője, hogy egy idő a fájdalmat is elnyomja, ezért is van az, hogy futás után a fájdalmat szinte nem érezni, hihetetlen euforikus érzet keletkezik. A sportfüggőség azonban ne riasszon el senkit a rendszeres testmozgástól, ha nem visszük túlzásba, csakis a javunkat szolgálja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás