Őssejt

Sokat vitatott kérdés, hogy érdemes e levettetni leendő kisbabánk köldökzsinórvérét, amiből őssejt nyerhető. A tudomány mai állása szerint ezzel a gyermekünk jövőjéről gondoskodhatunk. Laboratóriumi körülmények között az őssejtből saját transzpart sejtek nyerhetőek ki, így megkönnyítve súlyos betegségek gyógyítását. De mi is az őssejt? Egy osztódni képes sejt, így biztosítva a szervezet megújulását. Ebből bármilyen izom, csontvelő, bőr vagy izom nyerhető. Egyes betegségek esetén a szervezetben nincsenek már azok az őssejtek, amik a betegség legyőzéséhez szükségesek. A köldökzsinórvérből levett őssejtek viszont minden olyat tartalmaznak, ami szükséges lehet a súlyos betegségek legyőzéséhez. Olyan sejteket tartalmaz, ami később már nincs jelen a szervezetben, és különböző sejttípusokká képesek alakulni.
Levételnél a cég mindent biztosít, időbe eljuttatja szükséges eszközöket a kismamának. Egy vérdobozt adnak, amiben egy jégakku található, amit fontos, hogy ne a mélyhűtőben, hanem a ütőben hűtsünk. Előtte kivizsgáljak a kismamát, hogy nincs e valamilyen fertőző betegsége, ami megfertőzheti a levett vért. Átlagosan 90 ml köldökzsinórvért vesznek le, ennek nagy része a méhlepényben található. A folyamatot bármilyen szülészorvos el tudja végezni. A steril körülmények nagyon fontosak a levételkor.

A köldökzsinórvért nem lehet levenni:

  • ha a baba vagy az anya életveszélyben van
  • hepatitisz B, vagy C fertőzése van az anyának, vagy aktív szifilisze
  • ha szülés közben komplikációk lépnek fel, aminek hatására szülésorvos úgy dönt, hogy nem lehet levenni a vért
  • Az őssejteket a cégek futárral szállítják, csak egy számot kell tárcsázni és a futár ott van hamarosan, csak át kell adni a vérdobozt, minden mást a cég intéz. A levételt követően 24-36 óráig meg kell érkeznie a laborba, mert az őssejtek hamar pusztulnak a nem megfelelő körülmények között. Az előírás alapján 48 órán belül fel kell dolgozni ahhoz, hogy használható minta legyen az eredmény.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply