Palacsinta

A palacsintát mindenki szereti, és a legjobb, legfinomabb, az otthon elkészített ínyencség. Mindenki a saját ízlésének megfelelően készíti, az amerikaiak lekvárt, és mézet tesznek rá, és egymás tetejére pakolják. Nálunk is van rakott palacsinta, amely egymás tetejére pakolt, különböző ízesítésű palacsintákból áll, és valaki még pudingot is tesz bele, vagy köré. A hagyományos palacsintát feltekerve, a tetejét megporcukrozva tálalják, melegen. Persze van édes, és sós palacsinta is, de itt most a desszertként fogyasztott édes palacsintáról van szó.

Hozzávalók:

  • tojás
  • tej
  • cukor
  • liszt

A hozzávalókat összekeverjük, először a tojást, a sót, a cukrot, és egy kevés lisztet keverünk össze kevés tejjel, csomómentesre. Majd folyamatosan adagoljuk hozzá a tejet, és a lisztet, egészen addig, ameddig megfelelő mennyiséget, és állagot nem kapjuk. A legfontosabb, hogy mindig csomómentes legyen a tészta. Mindig kóstoljuk meg, hogy elegendő cukor, és só van e benne. Ha nem elég híg a tészta, könnyebbé tehetjük szódával, vagy ásványvízzel. Mielőtt elkezdjük sütni, hevítsük fel a palacsintasütő tepsit, és ha szükséges, tegyünk bele egy kis kanál olajt. Ezt hevítsük fel, és csináljunk egy próbasütést. Ha ez elsőre sikerül, akkor jó lett a tészta, azonban ha nem, akkor hígítsuk, vagy sűrítsük be- attól függően, hogy mit igényel.
A hagyományos palacsinta tölteléke bármilyen lehet, de a legáltalánosabbak a következők: kakaós, csokoládés, lekváros, (ezt hívhatjuk ízesnek is, és bármilyen lekvárt használhatunk) mogyorókrémes, fahéjas, diós, mákos, pudingos, stb. Tehetünk a töltelékbe gyümölcs darabokat is, vagy bármit, amit csak ízlésünk enged.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hideg, banános narancsleves

A banán igazából téli gyümölcsös, de ma már egész évben minden áruház és zöldségesbolt polcain …

Leave a Reply