A tonhalból minden szálkát és csontot kiszedünk. A lime héját és levét, a kaprot, a petrezselymet, a csilipaprikát,
az olívaolajat, a sót és a borsot összekeverjük, és a tonhalra öntjük úgy, hogy ellepje. Húsz percre a hűtőbe tesszük
pihenni, közben egyszer megfordítjuk, hogy alaposan átjárják az ízek. A tésztát forró vízben al dentére megfőzzük, és leszűrjük.
Amíg a tészta fő, az olívaolajat erős lángon felforrósítjuk. A tonhalat kivesszük a pácból, a levet félretesszük.
A hal mindkét oldalát addig sütjük, amíg szépen megpirul, azután felszeleteljük. Tálaláskor a tésztát tányérra halmozzuk,
rászórjuk a rukolaleveleket, ráhelyezzük a tonhalat, meglocsoljuk a páclével, és meghintjük egy kis olívaolajjal
vagy lime-lével. Négy adag lesz belőle.
Hozzávalók:
- 375 g tonhalfilé
- 1 evőkanál reszelt lime-héj
80 ml lime-lé - 5-10 g apróra vágott friss kapor
- 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
- 2 kis vörös csilipaprika, kimagozva, feldarabolva
- 2 evőkanál olívaolaj
- tengeri só és őrölt fekete bors
- 400 g hosszú metélt (fettuccine)
- 1 evőkanál olívaolaj a tészta főzővizébe
- 100 g rukolasaláta- (arugula-) levél
- lime-lé és olívaolaj a tálaláshoz
A tésztát forró vízbe dobjuk, és al dentére főzzük. A szószhoz a citromlevet és az olívaolajat habverővel kikeverjük, parmezánnal, bazsalikommal, olívával, borssal és sóval ízesítjük. A tésztát leszűrjük, és visszatesszük a meleg lábosba, ráöntjük a szószt. Azonnal tálaljuk. Négy adag lesz belőle. Megjegyzés: ez a tészta körítésként, de önmagában is kiváló fogás!
Hozzávalók:
450 g friss vagy 350 g száraz spagetti vagy hosszú metélt
80 ml citromlé
3 evőkanál olívaolaj
50 g finomra reszelt parmezán sajt
50 g friss bazsalikom
1/3 bögre kis olívabogyó
őrölt fekete bors és tengeri só