Kezdőlap / Egészség és fitness / Vegetarianizmus / A vegetarianizmus hátrányai

A vegetarianizmus hátrányai

Egyre nagyobb teret hódít a vegetáriánus étrend. Mindannyian számtalanszor hallhattuk már, hogy mennyire egészséges a vegetáriánus életmód, ami igaz is, hiszen ez a fajta étrend csökkenti a magas vérnyomás, a szív és érrendszeri panaszok kialakulásának kockázatát, valamint a rák és cukorbetegség kialakulásának megjelenése is alacsonyabb az átlagosnál. A vegetáriánusoknak lényegesen kevesebb a zsírbevitelük, alacsonyabb a koleszterinszintjük, és még számos érvet fel tudnánk sorakoztatni amellett, hogy miért előnyös a vega étrend. Azonban azt kevesen tudják, hogy számos előnye mellett legalább ennyi hátrány is felmerül. A húsfogyasztás hiányában a vegetáriánusoknak rengeteg fontos tápanyagot más módon kell(ene) bevinniük a szervezetükbe.
Manapság pedig a növényi élelmiszerekben rengeteg egészségre káros anyag is előfordul, melyek a változatos táplálkozás mellett nem fejtenék ki hatásukat, mert ilyenkor ritkábban szerepelnek az étrenden, vega táplálkozásnál viszont az egyhangú növény eredetű táplálkozás veszélyeket rejthet magában. A növények tartalmazhatnak allergéneket is, ilyen növény például a szója, a búza, földimogyoró és a dió. Az allergénjeik sok panaszt okozhatnak. A gabonaneműek magjában és a hüvelyesekben levő fitátok, a parajban, sóskában, rebarbarában, zellergumóban levő oxálsav jelentősen csökkentik a kalcium, a vas, a cink és a réz felszívódását és hatásait a szervezetben. A vegánoknál pedig akik csak növényi eredetű táplálékot esznek gyakran lép fel fehérje, vitamin és ásványi anyag hiány ami különböző elváltozásokhoz, hiánybetegségekhez vezethet. Emellett az út közelében levő növényekben a szennyezettséggel arányos mértékben ólom rakódhat le aminek alapos mosással is csak kb 30%át távolíthatjuk el. Az ólommérgezés pedig súlyos problémákhoz vezethet. A hús nélküli étrend gyermekkorban lassíthatja a növekedést, vérszegénységhez, idősebb korban pedig csontritkuláshoz vezethet.
Terhesség illetve szoptatás esetén is kimondottan veszélyes lehet, ugyanez a helyzet ha valakinek betegség miatt legyengült a szervezete vagy operáción van túl, hiszen a növényi fehérjék nem teljes értékűek.Gyermekeknek már csak azért sem ajánlatos mivel többnyire ez egy kikényszerített állapot, azonkívül a gyermeki szervezetnek több teljes értékű fehérjére van szüksége a megfelelő növekedéshez. Kalciumra a csontok erősségéhez, D vitaminra, aminek hiányában angolkór is kialakulhat, és a megfelelő idegrendszeri fejlődéshez is nélkülözhetetlen a változatos életmód, amiket hús nélkül a gyerek szervezete nem kap meg.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vegetáriánus étrend önmagában nem garancia az egészséges élethez.

Három csoportba sorolhatók azok az emberek akik: – az igazi vegetáriánus nem esznek húst, vagy …

Hozzászólás