Kezdőlap / Egészség és fitness / A Vas és a Kálium, mint szervezetünk nélkülözhetetlen elemei

A Vas és a Kálium, mint szervezetünk nélkülözhetetlen elemei

Az alumínium után a vas a második leggyakoribb elem a földkéregben. Az emberi szervezet működésében is nagyon fontos szerepe van, de tulajdonképpen – töménységét figyelembe véve – a szervezetben csak nyomelem. (Testünk mintegy 4-5 g vasat tartalmaz.)
Az étrendben szereplő vas a hemoglobin nevű vérpigment egyik legfontosabb alkotóeleme. A hemoglobin a vörösvértestekben található, és az éltető oxigént viszi el a test minden részébe. Vörösvértestekben játszott szerepén kívül a vas megtalálható még a mioglobulinban (a hemoglobin megfelelője az izmokban), és emellett részt vesz a szervezet energiatermelő reakcióiban is.
A tápanyag-kiegészítés okai
A gyermekszülésre alkalmas korban lévő asszonyok esetében a legnagyobb a vashiány veszélye, a havi vérzésből eredő veszteség miatt. Az ajánlott értékek nem számolnak azokkal az asszonyokkal, akik sok vért veszítenek menstruációjuk alatt, és akik számára tanácsos a szupplementáció többletszükségletük fedezésére.
Akiknek még szükségük lehet a vaskiegészítőkre, azok a vegetáriánusok, a terhes anyák, a serdülők, a sportolók és az idősebb korosztályhoz tartozók.
A gyermekek számára olyan multivitamin és ásványi kiegészítőt javasolt, ami más tápanyagokkal együtt, kiegyensúlyozott arányban vasat is tartalmaz. Nagy vasadagokat azonban gyermekeknek nem szabad bevenniük, leszámítva az orvosi előírást.
A kálium elektrolit ásvány, vagyis részt vesz a szervezet (és annak minden egyes sejtje) folyadék-háztartásának és sav-bázis egyensúlyának ellenőrzésében. A sejten belül tartott káliumot a sejten kívül található nátrium ellensúlyozza.
Azok esetében lehetséges esetleg káliumhiány, akik bizonyos fajta vizelethajtókat szednek – nekik esetleg kálium kiegészítőt kell használniuk. Mindenesetre először ki kell kérni az orvos tanácsát, mivel nem minden vizelethajtó bontja le a káliumot, sőt néhány esetleg elősegíti visszatartását.
A sportolók és a nehéz fizikai munkát végzők – izzadságukon keresztül – szintén jelentős mennyiségű káliumot veszítenek, ezért esetleg hasznos lehet számukra a káliumkiegészítés egyéb ásványi anyagokkal együtt (például kalciummal és magnéziummal).
Egyes antibiotikumok (különösen a penicillin) hosszú időn át való szedése is csökkentheti a szervezet kalciumtartalékait, ezért a szupplementáció ilyen esetben is tanácsos. Azoknak, akik általában jó egészségnek örvendenek, illetve a fenti szituációk egyike sem illik rájuk, rendszerint nem tanácsos külön káliumkiegészítőt szedni, legfeljebb csupán egy multivitamin és ásványi anyag tabletta széles spektrumának részeként.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás