Másfél deci tejet meglangyosítunk, és teszünk bele egy kevés (kb. 2 kávéskanálnyi) cukrot. Ebbe a langyos, cukros tejbe tesszük az 5dkg élesztőt. Ha az élesztő megkel, az összes hozzávalót langyos, sós vízzel összedagasztjuk. A lényeg, hogy a tészta ragadós legyen, mert akkor lesz jó. Az elkészült tésztát olajjal kikent tepsibe elkezdjük sütni, majd amikor már félig megsült, mehet rá a pizzakrémnek elkészített mártás, és a feltét. A másik elkészítési mód, ha az egészet egyben sütjük, a feltéttel együtt, de akkor sokkal kisebb lángon sütjük, és tovább. Ekkor ne csináljuk olyan sűrűre a mártást.
Hozzávalók:
- 20 dkg sima liszt
- 40 dkg rétes liszt
- 1,5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1,5 dl olaj
- só
- gyömbér
Mártás 1:
Paradicsompüré, víz, oregánó, bazsalikom, gyömbér, ezen kívül lehet hagyma, és paprika stb.
Mártás 2:
Ketchup, só, bors, oregánó, fokhagyma
Feltét:
Csinálhatunk ehhez a típusú pizzához bármilyen feltétet, bár az alapja paradicsomos, ezért ahhoz ízben megfelelő feltétet válasszunk hozzá. Ezek között lehet Margarita (paradicsomszósz, sajt), Sonkás (paradicsomszósz, sonka, sajt), Gombás (paradicsomszósz, gomba, sajt) Sonkás-Gombás (paradicsomszósz, sonka, gomba, sajt), Szalámis (paradicsomszósz, szalámi, sajt), Hawaii (paradicsomszósz, sonka, kukorica, ananász), Bolognai (paradicsomszósz, bolognai ragu, sajt), Tenger gyümölcsei (paradicsomszósz, tenger gyümölcsei, sajt), és minden, amit a fantáziánkra lehet bízni. Ezen kívül, csinálhatunk tejfölös-fokhagymás, vagy sajtkrémes alapot is pizzánknak, ehhez kiválóan illik a csirkehús (gyros húsnak elkészítve), a mozzarella, vagy fetasajt, zöldségek (vegetáriánus pizzán: brokkoli, répa, paradicsom, tojás stb.) és egyéb más is.
Jó a recept de másfél deci vagy liter tej kell hozzá?
Szia !
Jó az észrevétel, mert lemaradt a „d”betű, tehát másfél deciliter tej kell hozzá, nem liter!
Köszi hogy szóltál :P