Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Poroszország és Ausztria viszonya 1860-ban

Poroszország és Ausztria viszonya 1860-ban

I.Vilmos meg volt győződve arról, hogy a hadsereg megerősítése vezet a német egységhez, s ezért bizonyos rendszabályokat vezetett be, melyek révén megnövekedett a kiképzés ideje és a tartalékos állomány, valamint elkülönítette a Német Konföderáció fegyveres erőit a porosz nemzeti milíciától. A felsőház jóváhagyta rendszabályait, de nem így az alsóház, mert attól tartott, hogy a katonai megerősödés következtében csorbulnak a polgári szabadságjogok. Ilyen körülmények között I. Vilmos,Otto von Bismarck tábornokot nevezte ki a minisztertanács elnökének.
A frankfurti diétán (1851-1859) Poroszországot képviselő Otto von Bismarck megkísérelte korlátozni Ausztria hatalmát, sikertelenül tervezgetve az osztrák és porosz vezérkar egyesítését.
1859-ben Bismarck úgy vélte, elérkezett az ideje, hogy Poroszországot független politikai útra terelje.
A porosz minisztertanács kinevezett elnökeként, Bismarck elhatározta, hogy az országgyűlés figyelembe vétele nélkül fog kormányozni. Nemzeti felbuzdulása széles népi támogatásra talált, ami meggyengítette a kamara liberálisainak tiltakozását. Bismarck ilyen támogatás mellett eldöntötte, hogy szembeszáll Ausztriával. Kihasználta a Schleswig-Holstein grófságok konfliktusát, melyek 1852 óta dán fennhatóság alá tartoztak. Minthogy Dánia nem teljesítette ígéretét, hogy a grófságokat bevonja az alkotmányos keretek közé, Bismarck a Poroszországhoz való csatlakozásukat sürgette . Ausztriának nem volt más választása,mint támogatni ezt a politikát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Temetkezés Pazirikben

Az Altaj-hegység sziklái számtalan, a környéken élő nomád lovas nép sírját rejti. Pazirik városa a …

Leave a Reply