A cukkini a az uborka és a tök házasságából született. Húsa ropogós, íze semleges, tehát olyan lesz amilyenre ízesítjük. A cukkini nyersen is ehető. Készíthetünk belőle salátát is, mivel könnyen emészthető. Ezenkívül párolhatjuk, tölthetjük, savanyíthatjuk még süteményt is készíthetünk belőle, de hússal sajttal, tojással is gazdagítható. Kevesen tudják, hogy a cukkininek vízhajtó hatása van, ami kedvez a vese és bélműködésének, emellett nátriumban gazdag. A fogyókúrázok is bátran használhatják, mert 10 dkg-ban mindössze 30 kcal van.
A rakott cukkinis palacsinta nem kimondottan fogyókúrázóknak való, de fenséges íze miatt érdemes kipróbálni:
3 tojást felverünk, adunk hozzá egy kiskanál sót, majd majd 30 dkg liszttel és 3 dl vízzel palacsinta tésztát keverünk belőle. Két karcsú cukkinit (kb. 60 dkg) meghámozzunk, lereszeljük és a palacsinta tésztához adjuk. Mielőtt elkezdenénk a palacsintatészták sütését reszeljünk le kb. 25 dkg füstölt sajtot. A palacsinta sütőben megforrósítjuk az olajat vagy a vajat, ki hogyan szereti, majd a cukkinis masszából kis merőkanálnyit rámerünk. A kicsinél éppen csak erősebb lánggal kb. 2 percig sütjük, majd megfordítjuk a palacsintát és a másik oldalát is megsütjük. Amint megsült egy tűzállótálba csúsztatjuk megkenjük 2 evőkanál tejföllel és megszórjuk reszelt füstölt sajttal. Ennek a tetejére egy újabb megsült palacsinta kerül, amit szintén megkenünk tejföllel és megszórunk sajttal. Ezt addig folytatjuk amíg van a palacsintatésztánkból van. A tetejére is kerül tejföl és sajt és az egészet előmelegített sütőbe toljuk és közepes lánggal 10-12 percig sütjük. Cikkekre vágva tálaljuk.
Címkékcukkini palacsinta rakott palacsinta sajt sütés tejföl
Ezt mindenképpen olvasd el!
Hideg, banános narancsleves
A banán igazából téli gyümölcsös, de ma már egész évben minden áruház és zöldségesbolt polcain …