Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Részvét helyett elfogadhatóság mindenkinél

Részvét helyett elfogadhatóság mindenkinél

Van egy betegség, amely napjainkban komoly problémát jelent azoknak akiket ez megérintett. Sokan vannak, akik ettől szenvednek, nehezen tudják elfogadni állapotukat. A világ populációjának 1-2 % szenved tőle. A mai napig nem tudják mi okozza és mi a gyógyulás folyamata.
Ez a betegség a vitiligo, vagyis pigmenthiányos bőrbetegség. A bőr színe helyenként fehérebb, szabálytalan alakú foltokban eltér a bőr többi felület színétől. Ez a színkülönbség a test különböző helyein megtalálható, a foltok változó számban és változó kiterjedésben jelennek meg. egyéntől eltérő helyeken. Van akinek a kézfején, hátán, arcán ún. „T” vonalban, lábán, hajlatokban, magán a fejbőrön,….stb. A melanin felel a bőr, a haj, a szem színéért, ennek nem megfelelő működése, zavara okozza azt a titokzatos betegséget.

A vitiligo típusai:
Fokális: a testnek csak egy-két pontján keletkezik,
Szegmentális: a test egy nagyobb részén alakul ki,
Generalizált: a test, több különböző részén jelenik meg, több test részre kiterjed, gyakran szimmetrikus elhelyezkedéssel,

Akinek ilyen fehér foltjai vannak nagyon vigyáznia kell a nap UV sugárzására, akár enyhe napsugár hatására – mivel védtelen ez a bőrfelület- könnyen gyulladás, leégés lehet a következmény. Az ilyen embereknél vége a gondtalan napozásnak, nagyon magas faktorszámú napolajak, napozó szerek csökkentik az esélyét a komolyabb bajoknak.

Mi a kiváltó oka?

Talán a stressz, komoly lelki megrázkódtatás, van olyan ember akinél szülés után kezdődött a pigmentációs zavar, visszavezethető családi öröklési hajlamra, vagy olyan autoimmun betegség, (pajzsmirigy probléma, vészes vérszegénység, mellékvesekéreg elégtelenség……stb), aminek az okát még nem igazán találták meg.
A vitiligo egy olyan ártatlan betegség, ami esztétikai hibára vezethető vissza, mégis elég nehézségekkel kell szembesülnie az elviselőjének akár baráti, munkatársi, vagy maga a társadalom, mivel állandóan szembesülni kell a társas kapcsolataiban ezzel a ténnyel. Vannak gyerekek, különböző korú és nemű felnőttek, akiknek komoly lelki megrázkódtatást, önbecsülés hiányát, személyiség zavarokat, társaságot kerülők-kirekesztettség érzést váltott és válthat ki.
Az egyén számára nincs más megoldás, mint el kell fogadtatnia először saját magával ezt az állapotot, pozitív gondolkodással, megváltozott gondolkodással, akár saját maga tesztelésével, élet és táplálkozás változással, a megfelelő pozitív önértékeléssel helyére kell tenni magát ezzel a problémával. Vannak embertársaink akik együtt tudnak élni ezzel, vannak akiknek megfelelő segítség szükséges az emberi kapcsolataiban.

Ha valaki megfelelően veszi tudomásul az ember saját sérülékenységét, hogy bárki szembesülhet, bármikor egy hasonló problémával, akkor talán egyszerűbbé válik ezt a tényt elfogadni. Ha ezt egy kihívásnak, vagy egyfajta kiválasztásnak tekinti, lehetőségnek arra, hogy a nem külsőségek, nem a megjelenés, nem a külső számít, helyett az igazán meghatározó emberi tulajdonságok, a belső tulajdonságok kerülnek az értékrend első helyére.

Vitiligo ma még a gyógyítás fehér foltja, kezelésében az alternatív gyógyítás, új szemlélet, hogy a beteget mind a testi, mind a lelki egységként kell kezelni, a beteg ember gyógyításában tartós eredmény csak akkor érhető el igazán, ha mind társadalmi mind emberi kapcsolataiban egymás segítése a cél, nemcsak az egészsége megszerzésében és megtartásában, hanem az élhetőség szempontjából is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

1 hozzászólás

  1. Suták Julianna

    “Az egyén számára nincs más megoldás, mint el kell fogadtatnia először saját magával ezt a ……..”
    nem tudom kiírta ezt a hülyeséget, de kíváncsi lennék ha a cikk írója is tele lenne fehér foltokkal, ő vajon eltudná fogadni önmagát?

    “egy foltos 30 éves nő”

Hozzászólás