Kezdőlap / Reumás betegségek / Reuma ellen egyészszéges tápláklozás és a mozgás

Reuma ellen egyészszéges tápláklozás és a mozgás

A reuma kifejezéssel a mozgásszerveknek fájdalommal és mozgáskorlátozással járó betegségeit szokták nevezni. Valamennyi reumás betegségnél kialakul a kötőszövetek kórós elváltozása,
nemcsak a mozgásszervekben, hanem a test egyéb részeiben is.

A reuma nem egyetlen betegség elnevezése, hanem gyűjtőfogalom..
A reumás betegséget két nagy csoportba sorolhatjuk. Első az ízületi-gyulladásos megbetegedések
másik nagy csoport az ízületek elfajulásos degeneratív (kopásos ) betegségei,amelyek kezdeti stádiumban nem okoznak gyulladást. Az ízületek és a gerincoszlop elváltozásai évek hosszú során alakul ki, erős terhelés (túlsúly),nyomás,húzás,hormon – és vérkeringési zavarok következtében.
A reumás betegségek kialakulhatnak nemcsak a mozgásszervekben, de a tüdőt és a szívet sem kíméli.
Reumához hasonló fájdalmas tüneteket sok egyéb betegség is okozhat. Ilyenek lehetnek bizonyos anyagcsere zavarok, fertőzések, daganatok .Mindenképpen ajánlatos egy szakorvost felkeresni, mielőtt e kórós elváltozás végérvényesen megpecsételné életünket.
Mivel a reuma kialakulásának okai rendkívül sokfélék,nincs olyan gyógymód,mely minden fajtáját gyógyítja. Kezelése csak összetett komplex módon képzelhető el.
A gyógyszeres kezelés, fizikoterápia, gyógyfürdő és a táplálkozási szokások megváltoztatása együttes alkalmazása enyhítheti, de végleg nem szünteti meg ezt a betegség.
Az artrózis,közismertebb nevén a porckopás talán a legidősebb ismert betegség a világon.
Milliók szenvednek tőle.

A kor előrehaladtával ez a betegség egyre több embert érint. A betegek száma évről-évre emelkedik.
Érdemes tehát ,már fiatal korban ,olyan egészséges életvitelt kialakítani magunknak,hogy későbbiekben ne legyenek ilyen és hasonló problémánk.

Gondolok itt elsősorban a helyes táplálkozás megválasztására, fogyasszunk minél több zöldséget
(levélzöldségeket,paprikáz,brokkolit),gyümölcsöt,dióféléket,halat (lazac,makréla),ananászt,
gránátalmalét,gyömbért,zöld teát. Mindezek az ételek elősegítik az ideális testsúly kialakítását.
Fogyasszunk sok C-vitamint,hatásos gyógymód lehet. Mellékhatása szinte nulla.

Kisebb a testsúly, kisebb a fájdalom.

Az ízületi fájdalmakat semmiféle varázsétel nem szünteti meg, ám túlsúlyos betegeknél a fogyás jelentős mértékben csökkenti a gerincoszlop környékén,a térdben,a csípőben,a bokában és a lábban érzett fájdalmat.

Ne kényeztesse ízületeit. Kifejezetten hasznos,ha kíméletes aerob (fokozott oxigénfogysztással járó)
sportot végeznek .A séta,a kerékpározás vagy az úszás ,mert ezek nem terhelik túl az ízületeket,de bármilyen mozgás,ami legalább 120/percre emeli a pulzust,jó hatású a szívre és a tüdőre is.
Egyes vizsgálatok szerint az erőteljes torna még reumás ízületi gyulladás esetén is biztonságos,és gyakran fizikai és pszichikai értelemben is javulást eredményez.

Ha már a betegség kialakult,néha gyógynövények is segíthetnek. Gyógyszeres kezelés elkerülhetetlen,de függőséget is okozhatnak. Az altatók,a nyugtatók ,fájdalomcsillapítók sajnos a szenvedők életének részévé válhatnak. Nem arról van szó ,hogy ezek a szerek nem hatékonyak,
hatékonyak,de a legtöbb ember számára csak egyre növekvő dózisban, ezért végül több gondot okoznak,mint amennyit megoldanak.

A csak növényi léből álló böjtkúra sok reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegnél jelentősen csökkentette a fájdalmat. Különösen a répalé,a zellerlé,a káposztalé vagy a paradicsomlé hatásos.
Azonban léböjt kúrát csak orvos felügyelete mellett ajánlatos alkalmazni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Reumás fájdalmak csökkentése

Gyerekkoromban, még csak idős emberektől hallottam, hogy fáj a válluk, térdük, fájnak az izületeik, és …

Hozzászólás