Reuma

A „reuma” betegség egész sor betegséget takar, melyeknél a fájdalomhoz ízületi, izom, ín és kötőszöveti gyulladás tünetei társulhatnak. A „reumára” panaszkodók valójában különféle betegségekben szenvednek, a reumás ízületi gyulladástól a fibromyalgián át a lumbágóig. Sokan azt hiszik, hogy ha nyilallást éreznek valahol a derekukban, vagy a vállukban, miután megáztak az esőben, máris reumásak. Ilyenkor azonban többnyire fibromyalgiáról van szó, amelynek a lényege az izmok és inak nem gyulladásos eredetű fájdalma. Keveset tudunk erről a gyakori betegségről, mely rendszerint nyirkos, hideg időben, általában a deréktájon, a vállban és a nyakon jelentkezik.
Egyesek szerint az antioxidáns hatású szelén, valamint az A-, C-, és E-vitamin hiánya hozzájárul a reumatikus megbetegedések kialakulásához. Fogyasszunk sok friss zöldséget és gyümölcsöt a bennük lévő C-vitamin és béta-karotin miatt. Az avokádó, a kemény héjú gyümölcsök és az olívaolaj E-vitamint, a halolajok, a gabonafélék, a tojás és a sörélesztő pedig szelént szolgáltatnak. A halolajok gyulladáscsökkentő hatású ómega-3 zsírsavakat tartalmaznak.
Az izomfájdalmakon E-vitaminnal kombinált szeléntartalmú gyógyszerekkel lehet segíteni. Egy amerikai vizsgálat szerint ezek a készítmények csökkentik a mozgást gátló izomfájdalmat, oldják a végtagok merevségét és sajgását. Több kísérlet igazolta, hogy halolajat, illetve a ligetszépe magjából sajtolt olajat tartalmazó készítményekkel csökkenthető a fájdalomcsillapítók iránti igény.
Gyors javulást érhet el a beteg, ha fájó testrészére meleg vizes palackot helyez, vagy ha meleg ruhába burkolja azt. Erős izomfájdalom esetén sokat kell pihentetni az érintett izmokat. Mivel a „reuma” tünetei számos betegséget takarhatnak, mindenekelőtt fel kell keresni az orvost.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás