Rühesség

A paraziták, vagyis az élősködők közül a leggyakoribb a rühesség, a rühatka által okozott betegség. A rüh a bőrbe fúrja magát, majd petéket rak le a bőr hámrétegében, és a petékből kikelő lárvák okozzák a rendkívüli viszketést. A viszketés főleg éjszaka, a meleg ágyban jelentkezik, és tűrhetetlen. A rühvel való fertőzés szoros testi kontaktus, egy ágyban való alvás, közös ruhák hordása vagy levetett ruhák keverten való tárolása kapcsán történhet.
Egy családtag betegsége esetén az egész család kezelendő! Ha valamelyik családtag kimarad a kezelésből, ő visszafertőzheti az egész családot. Ezért ne csak azokat a családtagokat kezeljük, akik viszketnek. Lehet fertőzött az ember, csak lárvák még nem keltek ki, így nem jelentkezik a viszketés.
A kezelés mibenléte attól függ, hogy milyen külső kezelést írt fel az orvos. Bármilyen kezelést is használjunk, mindig szükség van a ruhaneműk fertőtlenítésére! A kezeléssel egy időben az ágyneműt cseréljük ki, lehetőleg magas hőfokon mossuk, fertőtlenítsük, magas hőfokon vasaljuk át. Miután a kezelés folyékony anyaggal, vagy kenőccsel történik, tanácsos olyan ágyneműt használni, amit nem sajnálunk akkor sem, ha az elszíneződik. Az alsónemű fertőtlenítése, kifőzése átvasalása is szükséges. Miután a rühatka az emberi szervezeten kívül csak három napig életképes, a felsőruházatot nem kell tönkretenni hipózással vagy magas hőmérsékletű mosással, elég három napon keresztül szellőztetni a friss levegőn.
A kezelés végeztével ismét váltsunk ágyneműt, a kezelés idején használtat fertőtlenítsük.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás