Sárrét

Sárrét
A jégkorszakban egyetlen tó volt azon a helyen, ahol a Bakonyból jövő vizek feltöltötték a ma is mocsaras talajú, csaknem 120 négyzetkilométer nagyságú Sárrétet. A tájvédelmi körzetet – noha 117 madárfaj előfordulásáról számolnak be a megfigyelők – főként a túzokállomány és a homoki árvalányhajas sztyepprétek védelmére hozták létre. Ezen a gyönyörű tájon, Sárpentelén nevelkedett és tanulta a vadászat fortélyait gróf Széchenyi Zsigmond (1898-1967), a világhírű vadász és vadászati író. Így vallott a tájról: „A Sárrét… sokfélét jelentett. Háborítatlan pusztaságot, rejtelmes ingoványt, vízimadarak titokzatos, vadregényes világát… sok-sok vadlibát, tarka-barka vadrécét, cifra füttyű cankófélék feljebb-alább tilinkózó társaságát… ” Az egykori kúriáját körülvevő park fennmaradt része, a pentelei parkerdő ma kedvelt kiránduló- és pihenőhely. Első vadászélményeinek színhelyén emlékkövet és emlékszobát avattak gróf Széchenyi Zsigmond tisztelői.
Seregélyes nevezetessége, a klasszicista Zichy-Hadik-kattfly (1821) ma Taurus Kastélyszálló. Romantikus parkjában 1976-ban értékes leletet, ezüst és aranyozott evőeszközöket, edényeket találtak. A legtöbb darab az 1900-as évek elejéről származik. A székesfehérvári Szent István Király Múzeumban őrzött “kincset” időszakos kiállításon is bemutatják.
Tác-Gorsium
Homokos lösztábla enyhén hullámos felszínén, a Sárvíz-völgybert a falutól éppen 1 római mérföldnyire (1400 m) található a római kori Gorsium város romterülete. Elődje az i. sz. 46-47 között létrehozott római katonai tábor volt. A II. században Gorsium a császárkultusz és a tartománygyűlés székhelye lett. A parkban évente, április végén megrendezik Flora istennő ünnepét, a tavaszköszöntő Floruliát. Az 1200 személyes, görög-római kort idéző szabadtéri színpadon ókori tárgyú drámákat, gladiátorjátékokat mutatnak be a Ludi Romani – Gorsiumi Nyári Játékok – keretében, augusztus végén. A sétányokon a kézművesek ókori stílű tárgyaikat a kertészek pedig – az istennő tiszteletére – színpompás virágaikat, fűszer-növényeiket árusítják.
A szabadtéri múzeum antik hangulatú környezetében az eredeti formában rekonstruált maradványok jól áttekinthető képet adnak az ókori város életéről és történetéről.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás