Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Savaria történelmi karnevál

Savaria történelmi karnevál

A Savaria történelmi karnevál megrendezésére minden évben augusztus végén kerül sor. A szervezők minden évben igyekeznek valami újat is csempészni a fesztivál programkínálatába, hogy mindenki megtalálja kedvére való programot, ha ellátogat a vas megyei városba. Közép Európa legnagyobb historikus karneváljáról van szó, ahol a karneválozó nem csak kívülről figyeli, nézi az eseményeket, hanem részt is vesz bennük. Ha valaki teljes mélységében szeretné átélni a karneváli hangulatot, maga is beöltözhet korhű ruhákba és úgy vegyülhet el a forgatagban. Ez az a hely, ahol nem kell meglepődni, ha minden második velünk szembe jövő ember tógát visel. Az utcák ilyenkor tele vannak kelta harcosokkal, gladiátorokkal, római legiosokkal és lovas íjászokkal. A programok nem egy helyre összpontosulnak, a városban több helyszínen kapcsolódhatunk be a koncertekbe, a csatajelenetekbe.
Minden korosztály megtalálja a neki való elfoglaltságot a 3 napos program során. A gyerekek kipróbálhatják letűnt korok játékait, de próbára tehetik ügyességüket kézműves foglalkozásokon is. Az idősebb korosztály az egymást követő koncertek kínálatából válogathat, ha már végigjárta a megannyi árus bódéját. A kirakodóvásár egy bucsú hangulatát idézi, ahol fonott, szövött, kötött és egyéb technikákkal készült ruhadarabokat, tárgyakat, kiegészítőket lehet vásárolni. Egymást követik a kürtőskalács és vattacukor árusok, a kézműves portékákat hirdetők, a szappankészítők pultjai. De ha épp megéhezik, vagy megszomjazik a látogató, sokat nem kell keresgélnie olyan helyet, ahol elfogyaszthat valamit.
A gasztronómiai téren a magyar ízek mellett megkóstolhatjuk a különféle nemzetek főztjeit is, amit aztán leöblíthetünk a borok utcájában a legkiválóbb borok egyikével vagy ízletes pálinkákkal. A programok fénypontja minden évben a péntek este 18 órakor, majd szombat eset 20 óra körül esedékes felvonulás, ami a legnagyobb látványosságot ígéri, és amiért a legtöbben ellátogatnak az eseményre. A felvonulás során közel 300 jelmezbe öltözött hagyományőrző kalauzol végig minket a múlt főbb eseményein, bemutatják az adott kor jellemző viseletét. Időutazás, nem csak a történelem szerelmeseinek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Keszthely kialakulása

A város kialakulása az őskortól kezdődött, befolyásolták a földrajzi változások, a vándorlás és letelepedés, vagyis …

Hozzászólás