Kezdőlap / Tudomány / Szabad-e emberen alkalmazni kipróbálatlan gyógymódokat?

Szabad-e emberen alkalmazni kipróbálatlan gyógymódokat?

Bármilyen körültekintően tanulmányoztak is egy ígéretes új kezelési eljárást, az első embert, akin kipróbálják, bizonyos értelemben kísérleti alanynak kell tekinteni. Az erkölcsi dilemma abban áll, hogy miképpen óvjuk meg őt az esetleges veszélyektől, miközben sok ember javára keressük a lehetséges előnyöket. Egyes kutatók hősiesen magukra vállalták a kísérleti alany szerepét. Azok a dolgozók, akik részt vettek h-Valter Reednek a sárgalázra irányuló nevezetes kutatásaiban, az életükkel játszottak. A biztonságos érzéstelenítés kutatása során, önmagukon kísérletező orvosok között találjuk Sigmund Freudot, aki a kokaint próbálta ki magán helyi érzéstelenítésre.
Ideális esetben az emberi kísérleti alany kellően képzett ahhoz, hogy felmérhesse a várható következményeket. Az a fogorvos, akinek a mellkasába először ültettek be műszívet, valószínűleg megfelelt e követelménynek, ám az a páciens, aki elsőként kapott majomszívet, egy alacsony iskolázottságú házaspár csecsemőkorú leánya volt, és kétséges, hogy a szülők tisztában voltak e az eljárás veszélyeivel.
A gyerekek, a szellemileg visszamaradottak és a rabok – egykor ők voltak az orvosi és pszichológiai kísérletek legtöbbet „foglalkoztatott” alanyai – ritkán vannak abban a helyzetben, hogy valós tájékoztatás alapján, önként adhassák beleegyezésüket a kísérleti eljárásokhoz. Es bár előfordulhat, hogy gyógyíthatatlan betegek önzetlenül vállalják a kísérleti nyúl szerepét, sokan fontosnak tartják, hogy a rajtuk kipróbálandó terápia nekik maguknak is nyújtson némi reményt.
Etikai kérdések merülnek fel azokkal a kísérletekkel kapcsolatban is, amikor új gyógyszereket hatástalan placébóval állítanak szembe annak megállapítására, hogy a szer biztonságos és hatékony-e. Ha hatásos, nem kellene-e minden betegnek adni belőle? Ha viszont hatástalan, kitehető-e bárki is a mellékhatások kockázatának? És mi a teendő akkor, ha AIDS-ben szenvedő elkeseredett emberek új, még ki nem próbált kezelések alkalmazását követelik? A bioetika szakemberei és az orvosok vállvetve keresik a megfelelő válaszokat ezekre a gyötrelmes dilemmákra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás