Szarvas

Békés megyei város. Már az őskorban állandóan lakott terület volt. A II. világháború után az oktatás és a kutatómunka vált a város életének a legfontosabb tényezőjévé. Látnivalói a városnak:
Szlovák Tájház – A szarvasi szlovákok hagyományos ház- és lakáskultúráját egy XIX. századi népi lakóházban mutatják be. Hagyományos tárgyakkal van berendezve. Például egy Luther Mártont ábrázoló, zenélő kép is megtalálható.
Szarvasi Arborétum – A város legnagyobb turisztikai vonzereje. Csodálatos térharmóniájú tájképi kert 1600 fa és cserje változattal. Ha itt jár az ember, ide kötelező betérnie. Felbecsülhetetlen értéket jelent természettudományi, botanikai, zoológiai, illetve erdő- és kertgazdasági szempontból is.
Bolza-kastély – Az olasz eredetű grófi család építtette 1810 körül. A XIX. század közepén klasszicista, romantikus és eklektikus stílusú részletekkel látták el. Az épület belső kialakítása változatlan maradt, ma is látható benne az egykori grófi pompát.
Az I. világháború szarvasi áldozatainak – az 1154 nevet a mészkőtalapzatra vésték – 1927-ben állítottak emlékművet.
Szarvas régi temetőjében található Tessedik Sámuelnek a sírja. Szarvas legrégebbi temetője az Ótemető.
Szarvas szobor – A városháza mellett lévô ABC-áruház elôtt áll a híres Szarvas szobor. Maróti Géza alkotása és 1913 körül készült el. A város jelképévé vált. Állítólag Bolza Pál állíttatta fel, hogy feleségét meglepje vele születésnapja alkalmából.
Ezredéves Emlék – 2000. június 17-én avatták fel a Körös medréből kiemelkedő Ezredéves Emlék című emlékművet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkmaar, a holland sajt főváros

Hollandiáról valószínűleg előbb jut eszünkbe a piros lámpás negyed és a legális marihuána, mint a …

Hozzászólás