Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Szédülés és ami mögötte van

Szédülés és ami mögötte van

Amikor valaki hirtelen szédülni kezd, elbizonytalanodik, úgy érzi, hogy mozog a talaj a lába alatt, támolyog. Ez a kellemetlen érzés sokszor megelőzhető.
Aki mélyen a pohár fenekére néz, szintén tántorog, mivel az alkohol befolyásolja a tudatot. Gyógyszermellékhatásként is gyakran jelentkezik szédülés: vérnyomáscsökkentő hatású szerek, szívgyógyszerek éppúgy kiválthatják, mint az antidepresszánsok vagy akár egyes gyulladáscsökkentő szerek.
Az egyensúlyzavarnak szervi okai is lehetnek. A Méniére-szindróma esetén a belső fül működése változik meg. Alacsony vérnyomású emberek szeme előtt gyakran feketül el a világ. Hirtelen szédülést válthat ki a belső fül megbetegedése, a hosszan tartó ágynyugalom is. Fontos tudni: a szédülés nem betegség, hanem tünet. Arra figyelmeztet, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Ezért a tartós, de ismeretlen eredetű szédülést az ideggyógyásszal ki kell vizsgáltatni.
A belső fülben foglal helyet az egyensúlyszerv. Az úgynevezett labirintusban folyadékkal telt, egymással merőleges szöget bezáró ívjáratok találhatók. A bennük lévő sejtek folyamatosan regisztrálják a folyadék helyzetének változását. A belső fülből a receptorok jelzései a VIII.-as agyidegen át jutnak el az agyba, illetve a kisagyba. Az egyensúly érzékelő szervből jövő információkat az agy összeveti a látásközpontból egyidejűleg jövő információkkal, illetve a hangingerekkel. Az agyban szédülésérzet lép fel, ha a látás és az egyensúly érzékelés kapcsán nyert információk nem egyeztethetők össze, ellentmondanak egymásnak. Szédülést okoz az is, ha az agyban átmenetileg csökken a vérellátás, vagy ha az idegsejtek nem jutnak elég oxigénhez.
Egyénenként különböző az az inger, ami szédülést válthat ki. Van, akinél a hullámvasút még csak enyhe rosszullétet sem okoz, és van, akinek már attól is kellemetlen közérzete támad, ha tele hassal fürdik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás