Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / Első nap a nyuszival

Első nap a nyuszival

Amikor készen állunk a pillanatra, hogy hazavigyük kis kedvencünket, otthon már mindennek készen kell lennie. Ha megbizonyosodtunk róla, hogy lakásunk nyúl biztossá van téve, és beszereztünk minden kelléket, ételt, ketrecet stb., már jöhet is a kis nyuszmók.
Első, és talán mind közül a legfontosabb a ketrec elhelyezése a lakásban, vagy szobában. Olyan helyre rakjuk a ketrecet, ahol nem éri a huzat, ne legyen se túl hűvös, sem pedig túl meleg helyen. Tehát ne tegyük ablak, vagy radiátor közvetlen közelébe. Megjegyzendő, hogy inkább ne rakjuk a saját szobánkba, ha nem tudunk a kisebb zajoktól rendesen aludni, vagy ha nyugtalan alvók vagyunk. Miért? Mert a nyuszók hajnalban ,és késő este a legaktívabbak, és olykor előfordul hogy kaparnak, rágnak, vagy hajnalban elkezdenek játszani valamivel, esetleg dobálózni. Mivel ezeknek eléggé hallható hangja van, esetleg felkelhetünk rá.
Mindenképpen kisállat hordozót használjunk ha valahova visszük, mert ez a legkényelmesebb módja ennek-nem véletlenül, hiszen erre lett kitalálva. Az első napokban hagyjuk, hagy szokja meg a helyét, ismerkedjen a hangokkal, a környezettel, az illatokkal, és persze velünk. Kezdetben lehet hogy félénk, de kíváncsi természete miatt ez hamar el fog múlni. Az ismerkedést kezdeményezzük mi, először menjünk oda a ketrecéhez, és halkan beszéljünk hozzá. Egy idő után megszokja majd a hangunkat, és odajön, ilyenkor simogassuk meg, esetleg adjunk neki jutalomfalatkát. Az első héten még ne engedjük ki a szobába, csak az ölünkbe tartsuk, de ne túl magasan, mert azt nem szereti. Várjuk meg, amíg kiválasztja magának a WC sarkot, és megszokja ketrecét. Ha minden rendben megy, ki is engedhetjük, hogy felfedezze a szobát. Azért mindig tartsuk szem előtt, de ne úgy mintha kergetnénk. Amikor első alkalommal nyitjuk ki a ketrecét, várjunk addig, amíg ő ki nem ugrik, ha nagyon bizonytalankodik, egy kis simogatással segítsünk neki. Miután mindent megnézett, és felszabadult, már semmi nem szabhat neki határt!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aranyhörcsög

Az aranyhörcsögöt mint hobbiállatot mindössze száz éve fedezték fel, és azóta tartják kis kedvencként. A …

Leave a Reply