Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Szemészeti betegségekben szenvedők étrendje

Szemészeti betegségekben szenvedők étrendje

A szemészeti megbetegedésekhez gyakran társulhat fehérje és vitamin anyagcsere-zavar. Ezeket az elváltozásokat megfelelő étrenddel kedvezően tudjuk befolyásolni.
A-vitamin-hiány
Az A-vitamin-hiány kötőhártya-kiszáradást, szaruhártya-lágyulást stb. okozhat. Kötőhártya-kiszáradást figyeltek meg A-vitamin-hiányosan táplált csecsemőknél.
Ugyancsak ismeretes az A-vitaminózis és a farkasvakság közötti összefüggés. Tejet, tojást, vajat és zöldségféléket nem fogyasztó embereknél egy hónap alatt kifejlődhet a farkasvakság.
Az A-vitamin-hiányos étrend a nervus opticus (látóideg) degenerációját is okozhatja. A-vitaminból normális anyagcsere esetén a szükséglet 3-5000 NE. Ezt a mennyiséget A-vitamin-tartalmú élelmianyagokkal biztosítják. Tej, máj, vaj, saláta, zöldborsó, sárgarépa, paradicsom, esetleg csukamájolaj a fontosabb A-vitamin -források.
B-vitamin-hiány
A B1-vitamin-hiány is jelentős lehet egyes szemészeti megbetegedések kifejlődésében. A második világháború alatt hadifogoly és internálótáborokban észleltek idegrendszeri és anyagcserezavarokat, amelyekhez majdnem mindig társultak szemészeti megbetegedések. Az észleltekre a látóideg törzsének gyulladása volt a jellemző. B-vitamin-komplex adása hatásosnak bizonyult az ilyen esetek kezelésében.
B2-vitaminnal és nikotinsavval kapcsolatban megfigyelték, hogy adásuk enyhíti a tavaszi konjunktivitiszek, kötőhártyagyulladások tüneteit. Ez az említett vitaminok antihisztamin hatásával magyarázható.
Táplálkozási allergének
A hiányállapotokon kívül a táplálék egyéb alkotórészei is előidézhetnek szembetegségeket. A táplálék egyes összetevői mint táplálkozási allergének játszhatnak szerepet. A probléma azért fontos a szemészetben, mert az exszudativ, limfatikus vagy a későbbi korban észlelt rozáceás szemtünetek megjelenésében egyes táplálékoknak szerepük lehet. Azokat a gyermekeket, akiknél allergiás tünetek jelentkeznek, általában huzamosabb ideig szokás fehérjeszegény étrenden tartani, ami hátrányos a gyermek fejlődése szempontjából. Ilyen esetben nem tartható fehérjementes diéta hosszabb ideig. Azonban egyes fehérjeféleségeket hosszabb ideig is kiiktathatunk az étrendből. Helyes ezért az antigén természetű anyagokat megállapítani, és azt kizárni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hátfájás és a számítógép

Képernyő előtt végzett munka A számítógép a civilizáció tartozéka. A számítógépet azok értékelik, akiknek munkáját …

1 hozzászólás

Hozzászólás