Kezdőlap / Tudomány / Szervezetünk folyadékterei

Szervezetünk folyadékterei

A csecsemők szervezete átlagosan 65%-nyi vizet tartalmaz. Ahogy növekszünk, hízunk, testünkben a víz aránya csökken, felnőttkorú férfiaknál kb. 60%, nőknél 50%-ra tehető. A bennünk lévő víz mennyisége egyénenként csak kissé változik, ellenben a víztartalom, és a testtömeg aránya jelentős különbséget mutathat. Ez elsősorban a raktározott zsír mennyiségétől függ, mivel a zsírban nincs víz. Így minél ducibb valaki, testtömegének annál kisebb részét alkotja víz. Ezek alapján egy átlagos férfi teste 40-42 liter vizet tartalmaz.
Testünk víztartalma két fő folyadéktér között oszlik meg, a sejten belüli, és sejten kívüli tér között. A sejten kívüli folyadék a vérplazmából, és a sejtközötti folyadékból tevődik össze. A sejten belüli a sejtek alapvető alkotórészeit képezik. Ez utóbbi tartalmazza a nagyobb mennyiséget. Sejtjeink egy kaptár lépéhez hasonlóan építik fel szöveteinket. A közöttük lévő réseket folyadék járja át. A víz állandó mozgásban van a sejten belüli folyadék, a vér és a sejtközötti folyadék között. A sejteknek táplálékra van szükségük, erre a célra a vér tápanyagai szolgálnak. Működésük közben a sejtek szén-dioxidot, és más salakanyagot termelnek, melyektől meg kell szabadulniuk. Ezek a folyamatok a sejtközötti folyadék közegének közvetítésével történnek. A salakanyagok a sejtből a sejtközötti folyadékba szűrődnek, onnan a hajszálerek falán a vérbe jutnak. A sejtek táplálék,-és oxigénfelvétele ugyanezt az utat járja be, de természetesen fordított sorrendben. Miután a sejtközötti folyadék teljesítette feladatát, az is a véráramba kerül.
A sejtek anyagcseretermékeitől a szervezetnek meg kell szabadulnia, ezért azok a vérrel a vesékbe szállítódnak, amely kiszűri, és kiválasztja őket. A szervezetből átlagos körülmények között a különböző vízvesztési módokkal együttesen napi 1,5 liter folyadék távozik. Az életműködések fenntartásához ügyelni kell arra, hogy a szervezet víztartalma nagyjából állandó legyen, ezért a veszteségeket legalább hasonló mértékű vízfelvétellel kell pótolnunk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás