Kezdőlap / Állatok / Macska / A török van az úszni tudó macska

A török van az úszni tudó macska

A török van Törökországban az Aratát-hegységnél fekvő Van tó környékén valószínűleg valamilyen ázsiai macskafajtából alakultak ki. Az ősei a Selyemúton jutottak el a Van tó környékére. Mivel itt elég sok a forrás, idővel a macskák megtanultak benne vadászni. 1955-ben Lushington és Halliday,a török macska kihozatali tilalmának ellenére két cicát Angliába vitt. Az utat a macskák jól tűrték,és alkalmazkodtak a helyi időjáráshoz. Igy kezdődött az angliai tenyésztésük. Hivatalosan Angliában 1969-ben , majd két évvel rá a FIFé is elismerte , mint önálló fajtát. A mai napig nem túl elterjedt, igen ritka fajta.
Jellemzői:
Közepes méretű, izmos állat A feje széles, robosztus, ék alakú. Az álla erős, a pofacsontja széles. A fülei nagyok, belül teljesen szőrösek, egyenesen és közel állnak egymáshoz. A szemei ovális alakúak, enyhén dőlnek. A szemszíne világos közép borostyán, vagy a kék de lehet felemás szemszín is. A szőrzete hosszú puha, selymes tapintású. Aljszőrzete nincs. A gallérja már a fültőnél elkezdődik. Híres a van-mintázatáról ahol a fehér kréta fehér színű. A fején egy egyszínű folt van, ami a szemeket nem érheti el, középen kettémetszi egy fehér, függőleges sáv. A teste hosszú, izmos. Farka teljesen színezett. A lábai közepesen hosszúak izmosak., a mancsai kerekdedek, ujjai közül hosszú szőrpamacsok lógnak. Farka közepesen hosszú, dús farokszőrzettel .A bundája elég hetente, kéthetente átfésülni. Bár tudnak úszni, fürdeni nem szeretnek. A sok fürdetés náluk is bőrkiszáradást okozhat. A teljes fejlettség eléréséhez a török van macskának 3-5 év kell.
Természete: A török van nagyon játékos, intelligens fajta. Egyedül, is jól tartható, de ki jön más macskákkal is. A mozgásigénye nagy és nagy szabadságtudata van. Bár lehet lakásban tartani, de jobban szeret szabadban lenni . Imád vadászni. Bár sokan a török angóra macska egy színvariánsának gondolják, de a két macska földrajzilag eltérő helyen alakult ki.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Macska-hűség

Úgy tudni, hogy a macskák nem a gazdájukhoz, hanem a házhoz ragaszkodnak, ahhoz hűségesek. Ursula …

Hozzászólás