Taurin

A macska húsevő állat. A fogazata és emésztő szervrendszere a húsevéshez alkalmazkodott. Ezért az étrendjüknek nagyrészt húsfélékből kell állnia, a táplálásukban csak kis mennyiségű növényi táplálékot igényelnek, melyhez fű vagy más növények fogyasztásával jutnak hozzá. A macskák nem élhetnek vegetáriánus étrenden mert nem tudják előteremteni azokat a szükséges tápanyagokat, melyeket a növények nem vagy csak kis mennyiségben tartalmaznak, viszont számukra alapvető. ilyen a taurin, az A vitamin és egyes zsírsavak. A taurin egy aminosav, amely több sejtfunkcióért is felelős. A macska szervezete nem képes a növényekben nagy mennyiségben jelen levő A pro-vitamin A vitaminná való átalakítására, így ennek hiánya betegség kialakulásához vezet. A taurin hiányától a macskák szeme lassan leépül, ez kezdetben látásproblémákat, ha nincs kezelve maradandó vakságot okoz . Ezt központi retina degenerációnak (CRD = Central Retinal Degeneration), nevezik. E betegség kialakulására azok a macskák fogékonyak akik házi kosztot kapnak vagy húsmentes étrenden élnek. A betegség kialakulásának kevésbé gyakori okai a taurinveszteség a bélrendszerben, a taurin elégtelen mennyiségű termelése vagy alacsony fehérjeszint.
A betegség kialakulása csak a táplálkozással függ össze a nem az életkor és fajta nem befolyásolja. A taurin hiánya következtében kialakult betegség – ha időben észre veszik – visszafordítható taurin adagolással. Azonban ha már a retina központiját is elérte hiánya és kialakult a részleges vagy teljes vaksághoz az már nem visszafordítható.
Tünetei: Az állat látásának csökkenése, vakság kialakulása, csökkent aktivitás, étvágytalanság, lassú növekedés. légzési problémák, szív betegség,
Vizsgálatok: A betegség gyanúja esetén javasolt azonnali orvosi vizsgálat , a plazma és a teljes vér taurin mérése, mivel a plazma taurin mennyiséget csökkenteni lehet böjttel, ehhez azonban gondos elemzés kell, szemészeti vizsgálat a központi retina elváltozására és kardiológiai vizsgálatok.
Otthoni kezelés: A taurin hiány kezelése hosszútávú kezelés , amely a macska kiegyensúlyozott étrendre való szoktatásával jár, illetve taurinnal való kiegészítésével. Ezenkívül t szájon beadandó gyógyszerezés, naponta kétszer, 12 vagy 16 hétig, illetve addig, amíg a betegség tünetei megszűnnek. Ezenkívül a beteg állatot folyamatosan ellenőriztetni kell egy kardiológussal. Súlyosabb esetben akár kórház kezelés is lehet.
Megelőzés
A macska megfelelő étrendjével megelőzhető a betegség kialakulása. Ha vegetáriánus étrenden vagy házi koszton él, ajánlott konzultálni egy állatorvossal kialakítani a megfelelő étrendet. Azonban a legjobb, ha a számára legmegfelelőbb táplálékot kapja .
Az üzletekben megvásárolható macska táplálékot taurinnal egészítik ki.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szobacica

Bár a macska sokkal önállóbb és önfejűbb mint a kutya, ő is igényli a gondoskodást …

Hozzászólás