Kezdőlap / Terhesség / Szex a terhesség alatt

Szex a terhesség alatt

Problémamentes várandóság alatt, a szexuális együttlét önmagában nem veszélyes, mivel a magzatot körülveszi a magzatvíz, a magzatburok és több hártya is, amik nagyon jól megvédik.

A szülők szexuális élete többnyire megváltozik a várandóság alatt. Sok nő esetében csökken a szexuális vágy az első trimeszterben, a várandóság első 3 hónapjában, ami egy normális reakció a hormonális változások miatt. A legtöbb nőnek azért nincsen kedve az együttlétre, mert rosszul érzi magukat, vagy pedig fáradtak, ami gyakorta jelentkezhet a terhesség első hónapjaiban.

A második trimeszterben aztán megnőhet a szexuális érdeklődés, sőt, a terhesség előtti időszak fölé is mehet, majd ismét lecsökkenhet az utolsó trimeszterben. Ebben a szakaszban az anya egyre növő has mérete is probléma lehet, és kényelmetlenséget okozhat.

Amennyiben nincs orvosi ellenjavallat, abban az esetben a szexuális kapcsolatnak sincs akadálya, a szülést megelőző 3-4. hétig. Amikor elérkezik a szülés előtti 3-4. hét, akkorra a magzat már készen áll arra, hogy megszülessen, ezért ilyenkor az esetleges szexuális együttlét, már beindíthatja a szülést.

Ha esetleg önnek vagy partnerének szexuális problémái keletkeznének, a legfontosabb, amit tehetnek, hogy megbeszélik egymással. A szexuális együttlétnek nem kell feltétlenül a hagyományos módon zajlania, például a nemi aktussal. Lehet orális vagy kézi ingerlés is, amely mindkét partnernek élvezetet és gyönyört nyújthat. Az ölelés, simogatás, csókolózás és masszázs is hozzájárulhat szexuális együttlét élvezetesebbé, változatosabbá tételéhez. Különböző új szexuális pózok kipróbálása is jelenthet megoldást, például a partnerek oldalt fekvő testhelyzete, vagy a nő van felül pozitúra. A térdelő (kutyapóz) helyzet is egy jó szexuális pozitúra, mert ilyenkor nem nehezedik a férfi, a nő hasára, ezzel megóvva a magzatot.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismama étrendje

Hazánkban manapság a várandós nők átlagos zsír bevitel lényegesen magasabb a megengedettnél. Célszerű, ha zsiradékok …

Leave a Reply