Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Film / Szex, Drog, Iggy Pop

Szex, Drog, Iggy Pop

Danny Boyle mára kultuszfilmmé vált alkotása, a Trainspotting még 15 év után is aktuális, sőt, talán aktuálisabb, mint a bemutatáskor volt.
A film Irvine Welsh regénye alapján készült. A helyszín Skócia, a szereplők egy baráti társaság tagjai, akik közül többen heroin függők. A főszereplő Mark Renton. Az ő szemszögéből, nézzük a történetet, és ö mutatja be a nézőnek a drogos élet részleteit.
Már a film kezdetén egy rendőrök elöli menekülésbe csöppenünk, majd ezután megismerjük a többi szereplőt is. Mindegyik szereplő más karakter, így szinte mindenki tud azonosulni valamelyikükkel, és több helyzetből is megvizsgálhatjuk, milyen hatása van a drogoknak.
A fontosabb szereplők:
Beteg fiú. Intelligens, filmek területen nagy műveltséggel rendelkező figura, aki sokat ad a stílusra, és a külsőségekre.
Spud. Kissé buta, szerencsétlen, de nagyon szerethető, és sajnálható srác.
Begbie. Idősebb alkoholista, aki a srácokkal log. Piti kis gazember, aki fütyül a törvényre, és állandóan a drogok miatt szekálja a többieket.
Tommy. A jófiú. Nem drogozik, és barátait is próbálja jobb belátásra téríteni. Stabil párkapcsolatban él. Az ö sorsa is nagyon érdekes, hisz a legtöbben talán vele tudnak azonosulni. Meg tudhatjuk, mennyire apró dolgokon félrecsúszhat az életünk, és ha nem vigyázunk, már bajban is vagyunk.
A film nem egy tipikus drog ellenes alkotás, ami azt sulykolja a nézőbe, hogy a drog rossz. A szereplők beszélgetéseiből meg ismerhetjük a drog okozta mámor kellemesnek tűnő állapotát. Ám ez csak a kezedet. A fő cselekmény Renton küzdelme a drog ellen. Leszokás, majd visszaszokás, és újbóli leszokás. Hogy sikerül-e végül hősünknek tisztának maradni, azt nem árulom el.
Rendkívül realisztikus, és sokkoló jelenetekben élhetjük át az elvonás okozta hallucinációkat, és a leszokás nehézségeit. Több utat is megismerhetünk, ami a drogra való rászokáshoz, vagy visszaszokáshoz vezet.
A főszerepet Ewan McGregor kapta, aki a hitelesség kedvéért 26 kilót fogyott, és rengeteg könyvet olvasott a heroin okozta mámorról. Sőt, még azon is elgondolkodott, hogy kipróbálja a szert, hogy megértse a főszereplőt. Ezt végül nem tette meg.
Ajánlom ezt a filmet mindenkinek, aki még nem látta, hisz mai társadalmunkat is érintő problémát boncolgat. Megmutatja, hogy nem kell egyből elítélni a drogosokat, hisz lehet, hogy csak a körülmények áldozatai. De van választás. Ahogy a film elején Renton monológjából is megtudjuk. A film egyik leghíresebb mondatával zárnám ismertetőmet.
Válaszd az életet!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drágán add az életed (Die Hard)

John McClane házassága romokban hever. John egy kemény, önfejű nyomozó, akit csak a munka érdekel. …

Leave a Reply